Kdy vyměnit a kdy ponechat RCD?
Kamil Novák:
Situace :
Zásuvkový okruh v ordinaci je napojen přes RCD s Idn 10mA.
Na tomto RCD byl opakovaně naměřen vybavovací proud 15-17 mA.
RT, který tam prováděl pravidelnou revizi dospěl k názoru, že to nevadí, neboť by zde mohl být instalován RCD s Idn do 30mA, takže je vlastně vše v pořádku. (jednicka)
Já mám dojem, že bez ohledu na to, že je použito RCD citlivějšího, než je potřebné, je tento mimo své jmenovité parametry a tudíž je vadný. (plc)
A jako takový má být vyměněn.
Samozřejmě třeba za typ 30mA. ::)
Co vy na to, kolegové ? ??
Rozmahel Vladimír:
Pokud vyhoví ostatní parametry, asi bych ho nechal do další revize. Je možné, že s takovými parametry už byl namontován.
Milan Karvánek:
Já bych ho navrhnul k výměně, protože měřené hodnoty nevyhovují katalogovým parametrům. Já si netroufám odhadnout, jak rychle bude pokračovat degradace tohoto kusu, možná do příští revize vydrží, možná se hodnoty valem zhorší. :-\ Proč si to brát na zodpovědnost?
Lubomír Jindra:
Nejsem revizní technik a neznám obecně užívané přístupy v takových situacích, nicméně obzvláště v oblasti zdravotnictví bych byl opatrnější a spíše bych navrhoval výměnu a to z principu této logické úvahy:
Obecně pokud je přístroj mimo své jmenovité hodnoty, dá se předpokládat že v budoucnu může docházet k dalšímu zhoršování, takovému přístroji ať jde o cokoli, již nelze plně důvěřovat.
Jako ne úplně přesný ale podobný příklad uvedu jednoduchou údržbu zářivkového osvětlení: Ve svítidle 2x36W jedna trubice nesvítí, druhá ano, ale jsou již patrné zčernalé konce a na první pohled je vidět snížený světelný výkon.
Někdo by vyměnil jen tu co nesvítí, protože výsledné osvětlení bude dostatečné, ale já myslím že lepší je vyměnit obě dvě, protože ve výsledku tím zákazník nejspíše ušetří finance za příští cesty a opravy + získá lepší osvětlení.
Lubomír Jindra:
Milan Karvánek byl rychlejší :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana