Kdy vyměnit a kdy ponechat RCD?

<< < (2/3) > >>

elektrikar jenda:
No tak to je zajímavý dotaz. ::)

Výhodou chráničů proti jističům je, že se dají změřit vypínací vlastnosti. Například jistič, který nemá čitelnou jmenovitou hodnotu, je nutné vyměnit za nový, naproti tomu chránič, který nemá čitelné údaje, je možné ověřit a pak se rozhodnout, zda vyhovuje nebo nevyhovuje pro daný prostor.

Souhlasím s panem Rozmahelem,  (poklona) že není neprodleně nutné chránič vyměnit a je možné ponechat chránič do další pravidelné revize, a například s doporučením, provádět častější kontroly (ověření měřením) tohoto chrániče.  8)

František Šohajda:
V ordinaci bych ho vyměnil za 30mA....
Když 10mA vypíná při 17mA je vadný!!!..Jenoznačně!
I když to vyhovuje normě pro zdravotnictví ,ale FI je vedeno  jako "vadné"...
Když 10mA tak do 10 a ne 15-17......

Jiří Schwarz:
Jendo,
to je krásná myšlenka, ale tak "domů".
Pokud někde v provozu naplánujeme častější kontroly a měření parametrů, bude to muset dělat někdo, kdo má potřebné vybavení a to je zpravidla revizní technik. A revizní technik stráví nějakou chvíli na tom, než se dostaví, zkouška už je maličkost, ale RT nemůže dělat za "pade na hodinu" a časem by ten "ušetřený peníz" za výměnu chrániče vyšel docela draho.

Jaroslav Hasala:
No já to vidím celkem jednoznačně, pokud jsou naměřené parametry mimo možnou toleranci, jde o vadný kus.
Je přeci celkem jasně dáno normami ČSN, že vypínací proud RCD může být 50 - 100% ze štítkové hodnoty.
Takže moje resumé : vadný chránič - vyměnit.

Nutno tedy také poznamenat, že na naměřenou hodnotu může mít vliv i více faktorů, pro jistotu bych provedl měření i při odpojených odvodních vodičích, aby se vyloučily vlivy připojené instalace.

Hynek Čermák:
Já bych to viděl na výměnu.
Neodpovídá parametrům výrobce a dále ČSN 332000-6 tab.NA.1 zkouška 1. :(
A přeci jen zdravotnictví je zdravotnictví. :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana