Proč zůstává sepnuté relé, které je ovládané 6 ks PIR čidly?
Pavel Plhal:
Ale je zzbytečné se tady dohadovat, jak to je, když se neozve tazatel.
Filip Výmola:
Pavel Plhal: Tak může to být použité relé nebo nějaké levné relé, s nekavlitníma kontaktama a je to hned. Ale ano je to pouze polemizování, pokud se neozve tazatel. Ale je důležité probrat všechny možné příčiny :-)
Lubomír Jindra:
Citace: Roman Hawk 03.02.2009, 15:55
Mám zapojených 6 halogenových svítidel s pohybovými čidli .
Každé z těchto 6 čidel musí rozsvítit všechna světla, takže jsem vsadil do rozvaděče jednomodulové relé které spínám těmito čidly , to ale zůstane po sepnutí přilepeno nastálo a už neodpadne .
Zapojení: do čidla je připojeno napájecí U 230V zelená,modrá,černá
hnédá žíla mi vrací impuls z čidla do rozvaděče kde spínám relé a šedou zpět rozsvěcuji halogeny.
Kde je chyba? Může to být špatné jedno z čidel?
Bezpochyb jde o přilepení oním zbytkovým proudem o kterém zde hovoří Filip Výmola ;) Čidla mývají paralelně ke spínacím kontaktům připojen kondenzátor s malou kapacitou, který má zřejmě za úkol zvýšit jejich životnost a když máte šest čidel paralelně, je to šest paralelních kondenzátorů jejichž kapacita se sečte a protože dnešní relátka jsou velmi citlivá, tak tento kapacitní proud stačí na přidržení kotvy u elektromagnetu .
Řešení je buď vyměnit relé za větší stykač, nebo přidat k relátku paralelně vhodnou zátěž. :)
Pavel Plhal:
samozřejmě je ještě řešení použít relé s menším počtem závitů, protože přítah a držení relé se počítá na Ampér-závity.
Katalogové údaje vzít v potaz. Ne jen nějaké relé..
Viktor Klemon:
Na 6 ks halogénov patrí riadny stykač, bez ohladu na to, čo ich ovláda. Treba si uvedomiť že to je minimálne 900 W, avšak studené vlákna majú prúd minimálne dvojnásobný. Pochybujem o životnosti toho relé, určite to nespína raz denne. Taktiež spomínaný problém zo zbytkovým prúdom by sa nemusel riešiť.
Inak ak to robia kondenzátory stačí pripojiť nejakú záťaž paralelne k relé, a problém musí zmiznúť. Napr 15 w žiarovku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana