Musí mít koupelna svůj vlastní světelný a zásuvkový okruh?
Peter Krakl:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 02.02.2009, 17:12
Áááále musí. ČSN 33 2000-7-701 ed. 2.
Kolego Švejkovský zřejmě jste si myslel že má odpověď je reakcí na kolegu Krištofa - není to tak.
Odpověď směřovala k panu Čermákovi na jeho dotaz ze kterého jsem pochopil oč mu jde. V jeho dotazu mu šlo o dva oddělené obvody (zásuvkový a světelný) a oba dva samozřejmě jdoucí přes chránič.
Proto ta má stručná odpověď za kterou se omlouvám a příště jí rozvedu více.Citace: Ladislav Koštejn 03.02.2009, 13:22
Ještě ke koupelnám:
Kolegové (Miroš, ALCR) v předchozí diskusi zmínili, že bojler nemusí mít chránič. Hledal jsem v ČSN 33 200-7-701 ed.2 a našel jsem článek 701.415.1
V místnostech, v nichž je koupací vana či sprcha musí být všechny obvody vybaveny proudovým chráničem (chrániči) s vypínacím residuálním proudem nepřesahujícím 30 mA.....atd. !!
Jestli- že existovala vyjímka na "bojler" tak asi už neplatí.
Jestli se mílým tak mě opravte a napište v které normě na koupelny (č. čl.)
je tato vyjímka je uvedena.
P.S. toto není ironie sám tuším že něco takového ohledně bojlerů existovalo, ale nemůžu to najíti.
Pánové pozor-do 01.09.2009. platí ČSN 33 2000-7-701 z června 1997 souběžně s ČSN 33 2000-7-701 ed.2
Ladislav Koštejn:
To:Hejčl -omlouvám se asi jsem špatně pochopil otázku.
To: P.Doležal -
(poklona) za objasnění , našel jsem to, na omluvu: netušil jsem že je V příloze také ČR
Nechci kritizovat normotvůrce, ale proč to rovnou nenapsali do normy rovnou. Potom to vede k takovým to nedorozuměním.
Radim Strycharski:
To Hejčl:
Můžeme se na ty dvě integrované zásuvky podívat jinak. Řekněme, že to nejsou dvě zásuvky, ale výrobek se vším všudy podle zákona 22/97, který vystupuje jako komplexní jednotka, a který má návod podmiňující jeho připojení na el. instalaci. Pak je jedno, kolik tento výrobek obsahuje zásuvek.
Petr Doležal:
To Koštejn:
Ale to by se pak norma nemohla honosit názvem harmonizovaná.
Na druhé straně to má výhody, že když si slovenský elektrikář zjedná přístup k ČSN on-line, může ji s respektováním národních ustanovení použít.
Zdenek Hejčl:
Ano pak přichází v připojení pouze na zásuvkový obvod, tak toto obyčejně řeším.
Nepřipojuji skříňku na světelný okruh. o:-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana