Proč propojovat armovací rošt v základech s uzemňovací soustavou?

<< < (2/7) > >>

Marek Rychly:
 (poklona)  za odpovědi.

Soudím, že je to nedůslednost našeho projektanta, který celý zemnič odbyl v tech. zprávě projektu větou "Objekt bude opatřen řádně uzemněným hromosvodem dle ČSN 34 1390." a poznámkou na výkresu základů "Do základů zabetonovat pásovinu pro uzemnění RD a hromosvodu." na dvou protilehlých rozích domu půdorysu 12x11 m (projekt ze září 2008). To je vše.

Zvažuji, jestli to nechat projektanta doplnit, nebo se prostě se stavební firmou dohodnout, že ze zemnícího pásku v základových pásech vyvede po cca 5 metrech na každé straně drát FeZn průměr 11 mm a křížovými spojkami to napojí na armovací rošt (ten je svařovaný z drátu 8 mm, oka 150/150 mm). A navíc vývod pásku pro hromosvody na každém rohu (nejen těch protilehlých, jako v projektu). Viz zmíněná animace.

Co myslíte?

Rozmahel Vladimír:
Citace: Marek Rychly  02.02.2009, 14:59

...napojí na armovací rošt (ten je svařovaný z drátu 8 mm, oka 150/150 mm).
To je právě ten důvod, proč jsem upozornil na min. průřez 100mm2. Roxor průměr 8mm je na daný účel dle mne nevhodný. Vhodný v řadě by byl 12mm.
váš hlavní zemnič bude tedy asi FeZn dle projektu.

plhal@atlas.cz:
Citace: Rozmahel Vladimír  02.02.2009, 15:07

To je právě ten důvod, proč jsem upozornil na min. průřez 100mm2. Roxor průměr 8mm je na daný účel dle mne nevhodný. Vhodný v řadě by byl 12mm.
váš hlavní zemnič bude tedy asi FeZn dle projektu.

A protože je to tak jak píše pan Rozmahel, může byt armatura v základech jen náhodným zemničem, nikoliv hlavním zemničem. Viz výše, tolik můj názor

Petr Doležal:
A nebyl to jako obvykle projekt jen pro stavební povolení ?

Marek Rychly:
Ano, máte pravdu, byl to projekt pro stavební povolení. Nicméně, s výjimkou zmíněné základové desky a interiéru, staví celý dům stejná firma, co zajišťovala projekci - takže se zbytkem si doufám poradí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana