Je možné z rozvaděče nn – TNC-S zřídit vývod TNC napájející další podružný rozvaděč TNC-S? průřez vodičů musí být 6mm2?
Otakar Dosbaba:
Pane Škriečka, myslím že zde spojovat PE a N nikdo nehodlá. Častým příkladem podobného požadavku, co uvádí pan Bryks je např. rekonstrukce části obytného domu. Do 1. podlaží se nastěhují mladí, předělávají byt a sním i dle současných požadavků elektriku. S tím souvisí výměna stávajícího rozvaděče s přívodem od elektroměru kabelem AYKY 4Bx16. Od tohoto rozvaděče pokračuje stejný kabel o patro výše, do podružné rozvodnice ve 2.np u rodičů, kteří ale zatím s rekonstrukcí elektroinstala ce nepočítají. I když bude stávající kabel nahoru, k podružnému rozvaděči vyměněn za CYKY 5C, stejně se v této horní rozvodnici připojí jako 4B ž/z vodičem na sběrnu PEN, modrý zůstane nezapojen. Jinak pochopitelně razím názor, že provádět novou kompletní instalaci propojováním rozvaděčů 4B kabely je dnes docela prasečina.
štěpán škriečka:
To Dosbaba,
máte pravdu, takové problémy jsou často v domech kde se nájemníci neumějí dohodnout.
Sám jsem něco podobného řešil a průřez mi neodpovídal nicméně snížením jištění byla instalace bezpečná a provozu schopná. Po dokončení jsem si přál aby sousedovi shořelo vedení a užil si stejné problémy. Ale to už není o elektrice...
Jiří Fuksa:
Řekl bych to jednoduše:
Ano, z rozvaděče TN-C-S lze pokračovat vedením TN-C (dle odpovědi pana Beláně) za podmínky, že přívod do rozvaděče, z kterého se má pokračovat vedením TN-C, má také přívod TN-C. Pokud má rozvaděč přívod TN-C-S, nelze již pokračovat vedením TN-C. Ale tento podstatný údaj tazatel v otázce neuvedl.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana