Je třeba zapojit venkovní zásuvku 3f 32A 400V přes proudový chránič?
Štefan Beláň:
Pokud zásuvka nemá přesně určené jednoúčelové použití, což se předpokládá hlavně v průmyslových provozovnách, musí být 5ti kolíková.
To samé platí i pro použití chrániče, pokud se předpokládá připojení různých předem nedefinovaných spotřebičů a manipulace laiky, musí být pro venkovní prostředí použitý chránič 30mA.
Petr Moravec:
To Fuksa
Nemůžu a nechci.
Jestliže se vás to pane Fukso nějak dotklo, tak se omlouvám, příště si dám pozor na výrazy.
Ale navrhovat 4p zásuvku a dokonce ještě TN-C v roce 2006 mi připadá zcestné.
Z původního dotazu jsem si dovolil odhadnout že jde skutečně o zásuvku určenou pro venkovní spotřebiče užívanou laiky a opravdu bych do zjištěných rizik absenci chrániče uvedl.
Jiří Fuksa:
To: Moravec
Vůbec se mě to nedotklo, jen jsem si položil otázku, čím bych při revizi, v úvodu popsané zásuvky, zdůvodnil, že zařízení nevyhovuje.
To: Beláň
Až do poslední novely ČSN 332200 nesměly pracovní stroje používat střední vodič. Právě v průmyslu byly 5ti pólové zásuvky přepychem.
Milan Karvánek:
Tak se mi zdá, že tohle je zase dotaz z rodu "jak ušetřit". Proč vést učené disputace a vymýšlet podobné zhůvěřilosti jako přívod 10 a 4pól. zásuvku, jen abychom vyhověli požadavku "nedat tam chránič". Proč plýtvat časem na podobné výmysly? Proč to prostě rovnou neudělat pořádně a bezpečně? A přidám otázku závěrem jak to máte nekreslené v projektu? Proč nevěřit autorizovanému projektantovi?
Štefan Beláň:
TO: Fuksa
Používání 4p. zásuvek v průmyslových provozovnách bylo vždy doplněno o zvýšenou ochranu pospojováním připojovaného zařízení. Řešení 4p. nebo 5p. zásuvek bylo již v ČSN 34 1010.
O zákazu používání středního vodiče u strojů nic nevím? Nebo jste se chybně vyjádřil? Všechny stroje a spotřebiče musely mít přívodní vodič PEN rozdělený na vstupních svorkách na PE a N.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana