Je třeba zapojit venkovní zásuvku 3f 32A 400V přes proudový chránič?

<< < (4/5) > >>

Jiří Fuksa:
To: Beláň
ČSN 332200 z 10.1995 čl. 5.1.
Co se týče průmyslových provozoven si teď nejsem jist zda je pospojování předepsáno obecně, mám zato, že pouze v prostorách zvláště nebezpečných dle ČSN 332000-3. Pokud jsem něco přehlédl, poraďte.

To: Klinský
I 4-pólovou zásuvku lze zapojit přes chránič.

Radim Strycharski:
To Karvánek a Moravec:
Neříkám, že to není bastl, nikomu bych nedoporučoval zásuvku 32 A jistit 16 A. Jenom chci odpovědět na celkem jednoznačnou otázku pana Šebesty.

Když budu mít robustní zařízení s vidlicí 32 A a budu ho napájet jističem o hodnotě nižší, ale s charakteristik ou C nebo D, tak třeba ani nebude vypadávat jistič ( a zařízení třeba nepojede na plný výkon ). To ale nevylučuje vysoké unikající proudy. Pan Moravec má samozřejmě pravdu v tom, že je nesmysl ustanovení obejít výměnou zásuvek a vidlic, ale to už je moc přitažené za vlasy.

Jinak co se týče odpojovacích dob, tak pro zásuvky vždy platí 0,4 s nebo kratší (ČSN 33 2000-4-481).

Štefan Beláň:
1) Použití chrániče pro zásuvky do 20A pro venkovní prostory uvádí ČSN 33 2000-4-47 čl. 471.2.3.
2) Použití chrániče pro zásuvky pro venkovní prostory na staveništích uvádí ČSN 33 2000-7-704.

A mohl bych pokračovat v dalším výčtu předpisů, které uvádí použití chráničů pro venkovní prostory - atrakce, filmaři, fontány, parkovací místa .... atd.

Nejzákladnější m předpisem při uvažování, zda chránič ano či ne,  je ČSN 33 2000-3. Podle změny Z2,  poznámky 1),  v tabulce 32-NM3 - Prostory zvlášť nebezpečné, mohou být posuzovány venkovní prostory s vlivy AD2, AD3, AD4 ,  jako prostory (jen!) nebezpečné, když se zařízením nemanipulují osoby bez odborné kvalifikace.
Proto pro elektrická zařízení určená laikům ve venkovních prostorách, musí být použitá zvýšená ochrana, a v těchto případech (venkovní zásuvky) si myslím, jako jediné vhodné řešení, kombinace ochran podle ČSN 33 2000-4-41 tab. 41.NR  bod 1c),  ochrana samočinným odpojením od zdroje a chráničem 30mA.

Radim Strycharski:
To: Beláň
S tím lze jen souhlasit. Otázkou jen zůstává, jak pohlížet na těch 32 A. Kdyby šlo o staveniště, tak tam je to do 32 A včetně. Ale staveniště v dotazu nebylo. A i z článku 704.471 je zřejmé, že autor textu měl na mysli jmenovitý proud zásuvky, eventuelně jmenovitý proud připojeného zařízení. Nikde se ale nepíše o jmenovitém proudu jistícího prvku. Kdybych byl projektant, tak bych takové řešení určitě nenavrhnul. Kdybych to ale někde náhodou viděl jako revizní technik, tak nevím, jaký článek normy bych měl uvést u závady.

Georgis Fasulis:
To Strycharski: Souhlasím s kolegou Beláněm. Venku + el. nekvalifikovan á obsluha = ochrana zvýšená to jest u zásuvek chránič vždy bez ohledu na jmenovitý proud.

A pokud se jedná o zásuvky vevnitř, pak je to jedno, ale já chrániče u 3f. zásuvek navrhuji automaticky všude. Příklad: mám prům. provozovnu s jednou 3f záuvkou uvnitř. Podle ČSN uvnitř nemusím mít chránič, ale kdo mi zaručí, že si svářeč nenatáhne prodlužku ven? Nikdo.

Kde je předpoklad, že na zásuvku, ač instalovanou uvnitř, by mohl být napojen el. spotřebič zvenku, musí být tato zásuvka opatřena chráničem! Typický příklad - garáž či dílna rod. domku - podle mne zásuvky tam musí mít proudový chránič.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana