Podle jaké ČSN se instaluje zásuvka pro plynový kotel?
Lubomír Jindra:
Citace: Grundler Miloš 20.01.2009, 22:04
proč někteří plynaři nechtějí připojit kotel do zásuvky a spustit kotel dokud nemají revizi na zásuvku
Jde o to, aby byl kotel připojen v řádně zapojené zásuvce s řádně provedeným a jištěným přívodem dle OBECNĚ platných ČSN, takže speciální norma pro kotle netřeba :) Je to podobná situace, jako když chce třeba distributor elektrické energie revizi na dům, než osadí elektroměr a pustí do instalace elektrickou energii.
Citace: Jaroslav Jonáš 21.01.2009, 14:00
Plynové kotle mají zcela jistě svůj vlastní "hlavní" spínač, který je pro obsluhu jako jediný spínač popsaný v návodu a je z hlediska obsluhy dostačující.
Ne, nedám odkaz na normu ale zkušenost z praxe, před nedávnem jsme to řešili: Firma instalující plynový kotel ve středně velkém rodinném domkuvy žadovala vypínač na přívod. Zdálo se mi to zvláštní takže aby zákazník neplatil zbytečnost, kontaktoval jsem výrobce a ten mi sdělil následující:
Hlavní vypínač mimo kotel, protože kdyby se něco stalo a kotel byl v plamenech, tak se na něj nedá sáhnout.
Vítězslav Vaněk:
Už jsem se setkal s tím že byl požadován i proudový chránič.Zárove ň by mne zajímalo proč by měla odejít elektronika kotle při otočení fáze.Když bude kotel v plamenech tak vypnu hlaní vypínač ne?
Lubomír Jindra:
Citace: Vítězslav Vaněk 21.01.2009, 16:38
Když bude kotel v plamenech tak vypnu hlaní vypínač ne?
Mě - prostému elektroinstala térovi nepřísluší obhajovat názory moudrých a zkušených výrobců plynových kotlů :D ale pokud užiji selský rozum může nastat situace, kdy se člověk nachází přímo v kotelně, když dojde k závažné poruše a v takovém případě může mít externí vypínač na zdi cenu života, nebo cenu rodinného domku (jupi) obzvláště když je rozvaděč vzdálený několikery dveře a pár desítek kroků...
Josef Nosek:
Připojení kotle přes zásuvku má jednu výhodu. Kotel opravují nejen elektrikáři, ale i plynaři a topenáři. Při vytažení zástrčky ze zdi bude kotel bez napětí a mohou sním manipulovat. Při vypnutí nějakého jističe v rozvaděči, nebo vypínače který přímo nesouvisí s kotlem, nemáme jistotu že je kotel bez napětí pokud to neodzkoušíme.
Pokud je kotel v plamenech tak nehledáme jistič pro kotel ale vypínáme hlavní jistič bytu + zavíráme uzávěr plynu a případně voláme hasiče.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana