Podle jaké ČSN se instaluje zásuvka pro plynový kotel?

<< < (3/4) > >>

Jaroslav Jonáš:
Pane Beláni. Můžete upřesnit Vaše tvrzení, podle kterého musí být kotel připojený přímo bez zásuvky, napojený přes vypínač, který umožní obsluze vypnutí přívodu ? Můžete uvést konkrétní články norem, na něž se odvoláváte ?

Štefan Beláň:
TO: Jonáš

Tolik otazníku nemohu jen tak přehlédnout. :)

ČSN 33 2180, čl. 3,5 + čl. 3.8
ČSN 33 2000-1, čl. 132.10
ČSN 33 2000-4-46 ed. 2, čl. 462.1 + 463.1
ČSN 33 2000-5-537, čl. 537.3

Mám ještě pokračovat?  ::)

Jaroslav Jonáš:
Pokračovat nemusíte. Z žádného Vašeho odkazu nevyplývá, že spotřebič jako je zmíněný plynový kotel, při pevném připojení musí být napojený přes vypínač. Podmínky provozu v domácnosti nelze srovnávat s podmínkami provozu v průmyslu a výrobě. Plynové kotle mají zcela jistě svůj vlastní "hlavní" spínač, který je pro obsluhu jako jediný spínač popsaný v návodu a je z hlediska obsluhy dostačující. Pro vypnutí celého obvodu při opravě a údržbě, což už je práce pro odborníka, je v bytové rozvodnici řádně popsaný jistič, o kterém je uživatel řádně informovaný dodavatelem elektrcké instalace, v souladu s ČSN 33 1310; Pokud ovšem výrobce onoho kotle požaduje jiné podmínky na připojení, potom je třeba tyto podmínky s ohledem na záruku splnit.

Štefan Beláň:
TO: Jonáš

Pokud Vám nestačí,  že je v normách uvedeno "spotřebič" apod.,  a chcete tam mít přímo uvedeno "plynový kotel",  tak to je mi Vás líto. :'(

Takto demagogický výklad norem jsem od elektrotechnik a (odborníka) již dlouho neslyšel.  :o

Kamil Novák:
Citace: Jaroslav Jonáš  21.01.2009, 14:00

Podmínky provozu v domácnosti nelze srovnávat s podmínkami provozu v průmyslu a výrobě.

Můžete sdělit které kotle jsou určeny pro domácnost a které pro průmysl a výrobu ? Bavíme-li se tedy o asi nejběžnějších kotlích do cca 30 kW.
Nějak jsem si zatím nevšiml, že by je výrobci takto označovali.  :-\

Plynové kotle mají zcela jistě svůj vlastní "hlavní" spínač, který je pro obsluhu jako jediný spínač popsaný v návodu a je z hlediska obsluhy dostačující.

Jste si tím "zcela jistý" ?   ::)

Pro vypnutí celého obvodu při opravě a údržbě, což už je práce pro odborníka, je v bytové rozvodnici řádně popsaný jistič,

Jenomže cokoli, co lze v souladu s příslušnými předpisy považovat za Hlavní vypínač, neslouží jen pro odpojení přívodu v případě údržby a oprav, ale zejména jako bezpečnostní prvek.
A jako takový musí být m.j. přístupný a umístěný v blízkosti zařízení, resp. obsluhy !
A to se jednoznačně a bez znalosti konkrétní situace o jističi kdesi v rozvodnici tvrdit nedá.  (no)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana