Musí být v rozvaděči RD hlavní jistič? Nestačí mít hlavní jistič v kiosku?

<< < (2/4) > >>

Jaroslav Kořínek:
1) nemusí
2) doporučuji osadit hlavní vypínač 25A/3 500V

Petr Doležal:
Dobrý dotaz. Obecně se velice často používá jistič jako hlavní vypínací prvek na přívodech. Je potom "přejističováno" a selektivita je v čudu. A to platí obecně i v průmyslu. Avšak:   
 Pokud má nějaký jistič  chránit mimo přívodní kabel též vnitřek podružného rozvaděče, musí se počítat s odpovídajícím vydrátováním až k nejbližšímu dalšímu jistícímu prvku.      

O vypínačích již bylo psáno.

Pavel Lukas:
neslo by to prosim jeste jednou trosku srozumitelneji?  (poklona)

Milan Karvánek:
Předposlední věta pana kolegy Doležala je určena výrobcům rozvaděčů, tím se netrapte. Do RD stejně musíte koupit hotový výrobek odpovídající dle přísl. zák. do prostor s laickou obsluhou.

Petr Doležal:
Na vysvětlenou, např.toto řazení: jistič před elměrem 63A, elměr, kabel Cu10 ve vlhké zemi, vstupní svorky, drát k vypínači, vypínač, drát na přípojnici, přípojnice, dráty na vývodové jističe. Ty všechny dráty musí "ujistit" jistič 63A. U drátů svorky-vypínač a vypínač-přípojnice by asi problém nebyl, protože musí přenést proud 63A a na zkrat asi vyhoví. Ale drát z přípojnic na vývodový jistič (třeba 10A) by někdo mohl dát Cu1,5 s tím, že za jističem taky pokračuje Cu1,5. A ta Cu 1,5 před vývodovým jističem by byla tím pádem jištěná právě a jen tím elměrovým jističem 63A !
Snad jsem vystihl podstatu problému.
P.S. po kolegovi Karvánkovi: Pravda, je to problém výrobce, ale budiž mi omluvou, že jsem v zajetí projekčních návrhů při specifikacích materiálů při rekonstrukcích přímo na stavbě, kdy do projektu předepisuji i takový spojový materiál. Nedělám si totiž iluze o schopnostech některých montážních firem, které nemají přípravu práce či technickou kancelář a u nichž by se mi to vrátilo jako bumerang čím to mají udělat a ještě řeknou, že projekt je nekvalitní.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana