Honza Vítek
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 14.01.2009, 11:26 » |
|
Pro laika úplná záhada:
na domě mi nesvítí halogenové svítidlo 500W, ačkoliv trubicí proud prochází. Už jsem koupil 3 nové trubice a celé nové svítidlo. Připojuji dráty barvu na barvu, ale zkoušel jsem i naopak, jestli problém není tady. Jen tak pro zajímavost předtím svítidlo svítilo jen když jsem do zásuvky v garáži strčil rozdvojku.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #1 kdy: 14.01.2009, 12:10 » |
|
Jak jste zjistil, že proud teče? A jak velký? Na svorkách svítidla máte plné napětí? Nemá svítidlo sensor? Je svítidlo připojené na onen zásuvkový okruh? Kolik vodičů máte v instalaci, dva nebo tři?
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #2 kdy: 14.01.2009, 13:11 » |
|
A já měl vždy za to, že proud teče až v případě odběru. Dokud není odběr, je podle mě ona halogenová žárovka jen pod napětím. A velikost toho naměřeného napětí na paticích by nás asi mohla zajímat. Dá se dost dobře předpokládat, že nám zde absentuje tolik potřebná "nula". Jako laikovy vám doporučuji pozvat nějakého odborníka, který závadu 100% najde a odstraní. Myslím, že jste měřil jen tzv. fázovkou, a ta se vám samozřejmě rozsvítí na obou koncích halogenové trubičky, neboť vám přítomná fáze leze vláknem žárovky na její druhý konec.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Honza Vítek
|
|
« Odpověď #3 kdy: 14.01.2009, 13:21 » |
|
Jak jste zjistil, že proud teče? A jak velký? Na svorkách svítidla máte plné napětí? Nemá svítidlo sensor? Je svítidlo připojené na onen zásuvkový okruh? Kolik vodičů máte v instalaci, dva nebo tři? Zjištěno na kontaktech do kterých se vkládá trubice Nemám kvalitní zkoušečku, jen tu fázovku.Sensor tam není . Ve stejném okruhu to je. Vodiče dva. Odborníka asi budu muset pozvat, sám toho moc nenaměřim.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #5 kdy: 14.01.2009, 13:26 » |
|
Jde o to, že vám v okruhu prostě chybí vodič N. Tak jak popisujete, by se vám měl halogen rozsvítit i v případě, že do oné zásuvky připojíte třeba přenosné svítidlo. Někde se stala chyba. Pozvěte si opravdu odborníka. Díky této poruše můžete napáchat opravdu velké škody.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #6 kdy: 14.01.2009, 13:28 » |
|
Omlouvám se. V případě dvou vodičů jde o špatný vodič PEN, jak správně uvádí kolega Svejkovský.
|
|
|
|
Honza Vítek
|
|
« Odpověď #7 kdy: 14.01.2009, 13:33 » |
|
Takže díky za rady pánové a já jdu někoho shánět.
|
|
|
|