Viem mi niekto poradiť s aktívnym bleskozvodom?

<< < (3/5) > >>

ALCR:
Pokud vím v mnoha článcích píšou, že STN 34 1391 končí, ale nikde jsem to nenašel oficiálně. Hledal jsem hledal nikde nenalézal, pak jsem se mrkl na info v internetové prodejně STN norem a mají tam uvedeno STN 34 1391 Ochrana pred bleskom. Aktívne bleskozvody platnost končí 1.2.2009, pochybuji, že by se v tolika článcích + v prodejně pletli. Platnost sice končí 1.2.2009, ale prakticky je již neplatná na projektovat, zhotovit a zrevidovat to již nikdo do té doby nestihne.

A používat normy cizích států, které nejsou celoevropské EN či celosvětové IEC nelze.

Vzhledem k tomu, že EN 62305 není právně závazná si můžete aktivní jímač v rozporu s touto normou na projektovat dle podmínek/návodu výrobce jímače a to na plnou zodpovědnost výrobce (musí vystavit prohlášení o shodě, návod, atd.) a vaši vlastní (váš projekt po vás se budou vozit na vás se všichni budou odkazovat včetně revizáků) o žádnou platnou normu se v případě problému neopřete.

www..../index.php?id_document=37638
www.atpjournal .sk/casopisy/atp_08/pdf/atp-2008-03-40.pdf
www.enoviny.sk/?sekcia=3&uroven=1&obsah=12&cid=20017

Dle mého názoru by zařízení mělo splňovat kriteria v tomto pořadí
1. bezpečnost
2. funkčnost
3. jednoduchá/laciná údržba a dlouhá životnost/spolehlivost
4. cena a estetika

Jan Hájek:
Citace: Igor Tršo  11.01.2009, 00:11

Moja otázka sa zvrhla trochu inam, ale nevadí.  :)

Ani moc ne, my se vás snažíme prostě zachránit  ;) .

Jan Franěk:
Na Vašich odpovědích je patrné, že jste prostě přesvědčen o možnosti použít aktivní hromosvod na ochranu budov. Pokud je to tak, nechápu kde se Vaše přesvědčení bere.To je ale jen a jen Vaše věc.
Nejprve si prostudujte nějaké odkazy na tuto problematiku a nějaké publikované články ,  možná si to ještě rozmyslíte.

Něktrá řešení jsou i za málopeněz  drahá a to je podle mne i případ aktivních hromosvodů. Je hezké vyjít vstříc investorovům, ale ne za každou cenu. V momeňtě ,  kdy se blesk rozhodne neakceptovat " aktivák" a poškodí budovu, nebo její střechu, tak po vás onen investor půjde se stejným elánem a silou, jakou na vás doráží kvůli ceně. Pak se v tom budou šťourat i jiné orgány a Vy pak musíte všechny přesvědčit, že to co jste navrhnul je správně a v souladu s platnými předpisy. V ten moment nebudete hodný projektant co šetří, ale zloděj který šetří na nespávném místě. Ještě jste si jist ,  že jdete správnou cestou?

Igor Tršo:
Viem kam ma smerujete, pretože projektant musí tvoriť ochranu pred bleskom všetkým dostupným prostriedkami, ktoré existujú. Platí to všeobecne pre všetko. To určite viem.
Danú vec ešte prejedám s technickou inšpekciou.  ;) Dám vedieť ako to dopadlo.

PS:
Norma platnosť nestratila a bude zatiaľ platiť ďalej, to viem s TI

XL:
Jak jsem tady již kdysi psal ,  rozhodně stojí za přečtení tento rozsudek číslo 96-2796-341.pdf  na adrese: (je ten odkaz třeba zadat celý, nebo nechat v googlu vyhledat 96-2796-341.pdf )
http://www.azd.uscourts.gov/azd/courtopinions.nsf/1DB7B5E03152EF3807256DD500581E37/$file/96-2796-341.pdf?openelement

i když se vyskytují i takovéto  články:
http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/aktivni-hromosvody-a-jejich-platnost/
K tomu jen malá poznámka, je si třeba uvědomit, že to že je výrobek bezpečný, ještě neznamená, že funguje....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana