Jde připojit sklokeramická deska na 230V?

<< < (14/14)

Fuk Tomáš:
Citace: David Hruda  06.06.2022, 07:46

První obrázek je z webu vernier.cz, druhý z časopisu Elektro.

Dobrá ilustrace.

Citace: Václav Třetí  06.06.2022, 05:22

Voda se vařila a bublala tak vehementně, že se zaručeně promíchala a prohřála všechna. Příčinou by mohl být malý výkon MW nebo velice krátká doba ohřevu.

Příčinou je to, že na hrnek s vodou působí mikrovlny z boku a shora, ale ne zdola. Zkusmo jsem dal uvařit 100ml kádinku se 100 ml vody, dodávku energie jsem přerušil v okamžiku, kdy zřetelně voda vřela v celé horní polovině objemu. Po zamíchání jsem naměřil 93 ºC. Na plotýnce pak vřela při 100 ºC.

Václav Třetí:
Citace: Fuk Tomáš  06.06.2022, 11:33

Příčinou je to, že na hrnek s vodou působí mikrovlny z boku a shora, ale ne zdola.

To je známý fakt, proto se také mikrovlnky postupem doby doplnily o otočný talíř, u starých typů bez něho se muselo jídlo otáčet, jinak bylo způlky studené. Úplně nejstarší prototypy MW měly magnetron umístěný nahoře, aby se tomuto efektu předešlo, zařízení bylo však nešikovné a neforemné, šlo se tedy jinou cestou.

Voda se musí trochu převařit, ona se pak promíchá a bude horká všechna. Ostatně ani u té konvice nedochází k vypnutí hned na počátku varu, musí se vytvořit dostatek páry a prohřát bimetalový materiál spínače, takže se topí také o chvlku déle, než by bylo skutečně třeba.

Fuk Tomáš:
No já s tím zápolím hlavně když si ohřívám hrnek mléka s kakaem, fakt nestojím o to, mít mikrovlnku uvnitř celou zaprskanou od varu. Takže ohřívám na třikrát, s mícháním mezi tím.

Deductio:
Změna z 1f jističe 25A na 3f jistič 20A.

V současnosti:

jednorázový poplatek
(20 x 630) - (25 x 250) = 6350kč
+
měsíční stálá platba za rezervovaný příkon podle jističe
se zvýší 2x
např. ČEZ D02d 1f25A 66,55kč -> 3f20 133.10kč

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana