Kde má být podle normy fáze?
Pavel Rotrekl.:
Nevíte někdo, jak je to v zemích, kde mají stejný typ jednofázových zásuvek, jako my - Francie, Polsko, atd. ?
Štefan Beláň:
Jen pro dokreslení uvedenu, že v 60 létech se montovaly do paneláků dvoj zásuvky s kolíky u sebe (možná obráceně už přesně nevím?). Tím byla jednou fáze vlevo a jednou vpravo. Vyřešilo se to výjimkou v ČSN pro tento typ dvoj zásuvek. P.S. Už tenkrát bylo jasné že je to jedno. Funkce je stejná a žádné nebezpečí nehrozí. Nejvíce mne pobavilo, když začala, podle mne z lidské blbosti, výroba rozboček s překřížením fáze tak, aby byla fáze vlevo!
Roman Šulc:
Jak se pozná normální elektrikář?Chcete tím naznačit,že elektrikář který v rozvodu TN-S zapojí fázi vpravo není normální?Normě to neodporuje, bezpečnost je zajištěna.
Pavel Rotrekl.:
To: Roman Šulc
Kam dáváte fázi Vy ?
Milan Karvánek:
Pane Šulci, vezmu to ze široka, v mých očích je normální elektrikář = dobrý řemeslník, "fachman" hodný obdivu u laiků i mladších kolegů. Když jsem se poprvé jako mladé ucho dostal na stavbu byl jsem starými kolegy zasvěcen do řady postupů a pravidel "jak se má správně dělat elektrika". V té době nikdo nezdůrazńoval jestli to je dle ČSN, ale prostě "že se to takhle dělá správně". Aby se člověk stal opravdu fachmanem, musí ve své praxi používat i nepsaná pravidla a zkušenosti, které mu předali "staří mistři". Ten kdo si prošel léty praxe od píky ví o čem hovořím. Pokud bude elektrikář ve své praxi pouze dodržovat "základní povinné ČSN" a na ostatní bude kašlat a dělat podle momentálního stavu své lenosti nejspíš mu to bude i procházet a v podstatě to bude "nenapadnutelné". Nicméně pochybuji, že se z něho stane uznávaný a vyhledávaný odborník. Někomu to možná stačí. Myslím, že ti ostatní, kteří chtějí být vyhledávanými dobrými řemeslníky nebudou zbytečně pohrdat léty prověřenými nepsanými pravidly.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana