Kde má být podle normy fáze?
Pavel Rotrekl.:
Pane Moláku,
nerozumím vám. Co jste chtěl říci tím, že jsme v EU ? Na zásuvky platí národní normy. Nebo ne ? A zahraniční dodavatel nemusí ctít naše normy ?
Miroslav Minařík:
Jarku,
možná by bylo vhodné, kdyby se vysvětlila původní filozofie polarizace vlevo.
Domnívám se, že absolutní podmínkou třívodičové instalace, se stává tato polemika o pozici L vlevo nebo vpravo naprosto bezpředmětnou.
Nebo ne?
Georgis Fasulis:
To Molák: Proč bych jako Čech, Moravan či Slezan musel zapojovat fázi vlevo, když mi NAŠE PLATNÁ norma umožňuje zapojit ji i vpravo? Samozřejmě stejně v celém objektu.
Já bych to uzavřel takto: Můžeme s fázi vpravo nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je tak asi všechno, co se s tím dá dělat. :-)
PS: Problém u některých počítačů či kotlů není přece problém ZÁSUVEK, ale jen a pouze dodavatelů těchto "závadných" výrobků. Pokud je u nich technicky důležité umístění fáze, pak mají tyto výrobky zapojovat jenom pevně s označením připojovacích svorek L, N, PE.
Radim Strycharski:
Rád bych se v této souvislosti ještě na něco zeptal. Termín "se připojují" má ekvivalent "má být" nebo "musí být"? Osobně je mi to jedno, ale někteří tvůrci testů mi s tím jdou na nervy.
Jiří Fuksa:
To: Strycharski
Pojem vyjadřující konstatování tj. "se připojí" = "musí být".
Pokud něco má být, tak to většinou norma takto uvádí.
Viz vhodný příklad pro tuto diskuzi.
Norma ČSN 341010 říká: "Je-li kolík nahoře, má být fáze vlevo."
To v praxi znamená, že může být kolík i dole a fáze vlevo i vpravo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana