Lze použít třífázový kabel pro jednofázový spotřebič?
Eda Zeman:
Mám z domu (z rozvaděče) vyvedený kabel 5x4 na 400V zásuvku a chtěl bych tuto zásuvku zrušit a místo toho tam dát krabici a z ní vyvést 3 samostatné větve 230V. Představuju si to tak, že bych v rozvaděči vyměnil současný jistič 3x20A (spojený) za 3 jističe 1x16A a každý by napájel jeden vodič původního kabelu. V tom by problém být neměl. Na druhém konci bych tyto 3 vodiče připojil na 3 oddělené části věnečku (svorkovnice) a z každého bych dále napájel samostatný obvod 230V. Pořád asi žádný problém. Jediné co nevím je, jestli mohu použít pro tyto 3 oddělené obvody společný nulovací a zemnící kabel (1 nulovací a 1 zemnící - mám kabel 5x4 takže po odebrání 3 fází zbyde nula a zem). Průřez by měl stačit. Bude to: 1. obvod světlo 150W s PIR čidlem, 2. obvod zásuvka a 3. obvod napájení otevírání vrat (80W) (trafo 230V AC/12V AC a usměrňovač). Součet příkonu všech 3 větví by neměl přesáhnou 2000W při plné zátěži všech větví. Mohu to takhle udělat? Nehrozí nějaký "průnik" napětí přez společnou nulu do trafa otevírání a podobně? Podotýkám, že fáze budou oddělené už v rozvaděči a nula a zemnění se bude dělit asi 10m od rozvaděče na svorkovnici v krabici. Díky.
PS: ještě 2 malé otázky bokem. Při měření jiného obvodu jsem zjistil, že mezi nulou a zemí (na obvodu 230V) mám 30-33V napětí. Je to v pořádku? A druhá otázka - Když na tomtéž obvodu propojím natvrdo (zkratuji) fázi a nulu tak mi nespadne jistič. Je to ok? Když spojím fázi a zem spadne hlavní jistič, ale mezi fází a nulou se nic neděje. Žádná jiskra, jistič (10A) drží...Jedná se o 230V cca 15m kabel CYKY 3x1,5. Je na něm jen jediná krabice a nic připojeného.
Tomáš Jarovec:
Citace: Eda Zeman 19.12.2008, 15:12
Představuju si to tak, že bych v rozvaděči vyměnil současný jistič 3x20A (spojený) na 3 jističe 1x16A a každý by napájel jeden vodič původního kabelu.
To není správně, šlo by pak o tři okruhy, vedené společným kabelem. Lepší je nechat ten 20A jistič pro jištění kabelu a na jeho konec dát malou rozvodnici, do ní ty tři jističe 16A.
Pokud nulou myslíte N (modrý) a zemí PE (žlutozelený) tak bez zatížení by mezi nimi nemělo být žádné napětí. Zkratování fáze a nuly musí způsobit vypadnutí jističe. Buďto je ta nula přerušená, nebo nezapojená. Zásuvka zřejmě byla čtyřkolíková, určená pro 3fázové symetrické spotřebiče bez N.
Eda Zeman:
Nene. Zásuvka byla a je 5 kolíková (2x hnědý, 1x černý, 1x modrý a 1x zel.žl.). Ten jistič mi nevypíná na 230V na úplně jiném obvodu (na stejném kde mám mezi nulou a zemí 30-33V na multimetru přepnutém na 750V AC). S tou rozvodnicí to je jak? Stejně by přeci zůstala společná nula a zem (modrý a zeleno/žlutý), akorát by se fáze dělili až v rozvodnici. Takže fakticky v tom rozdíl nevidím.
Vanek Libor:
V okruhu, kde vám jistič nevypíná je přerušen střední (N - modrý) vodič. Je-li tam více zásuvek na stejném okruhu, postupujte se zkoušením směrem k rozvaděči.
Vanek Libor:
Jinak vytvořit sdružený obvod je dovoleno, ale musí být vypínán současně ve všech fázích. Čimž porušíte podmínku, že závada v 1 okruhu nesmí ovlivnit ostatní okruhy.
Na středním vodiči se pak při nesymetrii zatížení může objevit napětí proti PE(zeleno/žlutý vodič).
Toto zapojení se používá ke spínání větších skupin světel současně přes stykač.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana