Jak zapojit a blokovat alternativní zdroj úspory?

(1/3) > >>

Petr Filípek:
Před časem jsem se s jedním známým pustil do diskuze jak zapojit – blokovat alternativní zdroj el.en. MiVE  zapojená jako ostrovní systém tedy s akumulátory a pomocí střídače 1,5kW trvale a 3kW špičkově dodává el.en.do objektu ke svícení a zásuvky.
Teď mu  konečně zřídili běžnou přípojku.
Problém je v tom, že by chtěl i nadále využívat ostrovní systém jednak jako náhradní zdroj pro čerpadla topení a jednak třeba pro osvětlení a zásuvky pro TV, PC, audio apod.
Náročnější spotřebiče jako mikrovlka, varná konvice, pračka apod. mají svoje samostatné zásuvkové obvody a byly by stále připojeny k veřejné síti.
Jak to nejlépe blokovat aby se to navzájem nepopralo.
Příklad zapojení viz obr.
Je to velmi zjednodušené schéma.
Jde mi o to, aby se nikdy nepotkalo napětí sítě s napětím ze střídače!
Asi by to nedělalo dobře na všech frontách.
Nebylo by jistější použít dva stykače a zpožďovací relé?
A co jištění?
Rozvody jsou provedeny PEN – bez N dle ČSN z roku cca 1980-90.
Tímto zapojením bych, ale rozpojoval i PEN což by nemělo být.
Elegantní řešení by asi bylo použít zapojení se střídačem, který se používá při fotovoltaice, ale to jsou řádově desetitisíce (cca 35 – 45tis).

Pavel Zdeněk:
Možná by bylo lepší naprosto oddělit obvody napájené ze sítě a obvody napájené ze střídače.

Petr Filípek:
Trochu nepraktické - dvě zásuvky vedle sebe - dvoje rozvody.

dolac:
Po prvé, nielen že nemusíte, ale ani nemôžete prerušovať PEN vodič.
Po druhé, načo vám bude potom MVE? Ako často očakávate výpadky? To bude pracovať iba pár hodín v roku? Na to vám stačí UPS. Tá sa tiež môže prepínať relátkom. Neuvažujete nad tým, že by ste MVE pripojili k sieti? Môžte vymeniť dynamo za asynchrónny motor. Jeho prevádzka nie je zložitá. Niečo však budete musieť investovať do regulácie.

Petr Filípek:
,ale ne nadarmo jsem nazval MVE,micro MVE.Špičkový výkon a taky maximální výkon je cca 650W při 12V.Průměrný výkon 250-300W.V suchém období nejede.Je postavená doslova na potoce s velmi proměnlivým průtokem.Na toto vodní dílo není žádný projekt a agregát odnesete obrazně řečeno podpaží.Návrat nost investice, tak aby bylo možné teoreticky dodávat do sítě, je asi 50 let - jestli by se vůbec zaplatila.O dalších aspektech jako schválení atd.nemluvím.T ak že mi nejde o rady tohoto tipu,ale o technické názory k zapojení.Nechc e ji používat jen jako záložní zdroj,ale i ke svícení apod.Tak jak už jsem uvedl.Nehledě na to,že jako zdroj světla a zásuvek pro drobné spotřebiče s akumulátorem 150Ah fungovala 6 let velice dobře.Ivestice do UPS tak aby pokryla spotřebu čtyř oběhových čerpadel a řídící jednotky není nijak malá. :-X :-X :-\ :-\

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana