Existuje přiřazení LPS v (ČSN EN 62305) k objektům podle důležitosti?
Kamil Novák:
Citace: Já2440 09.12.2008, 22:08
Moc by mne zajímalo ....
Ale koho ? ??
Citace: Já2440 09.12.2008, 22:08
Jen mne prosím nekamenujte.
Nebojte, stejně nevíme koho. :(
Jan Hájek:
Jako určité vodítko může sloužit třeba tabulka zatřídění od sousedů z Německa. Takováto tabulka nemá v ČR však žádnou platnost, nicméně by mohla být základem nějaké budoucí obecné společenské dohody.
V současné době lze s úspěchem využít pro počáteční zařazení objektu, když vypracovávám analýzu dle ČSN EN 62305-2.
Orientační tabulka
PS: Stejně je v některých případech hodně měkká např. fotovoltaické zdroje apod.
Jegiello:
ČSN EN 62305 je velmi rozsáhlá. Čtěte znovu a hledejte podsatu. Norma podle mne nepředepisuje LPS striktně na všech objektech. Norma pouze požaduje, aby bylo zajištěno přijatelné riziko. Záleží na vás, jaká opatření zvolíte. LPS je jedním z možných opatření. I na stránkách portálu se již tento názor občas objevil.
V době, kdy nebyly dostupné programy pro analýzu rizika, jsem používal chvíli předpis VdS 2010 : 2002-07(01). Tento předpis není normou. Vydalo ho sdružení německých pojišťoven. Dnes bych již použití tohoto předpisu nedoporučoval. Pokud zatřídíte objekt dle tabulky a soustředíte se pouze na hladinu LPS, nemáte jistotu, že vám vyjde přijatelné riziko. Chce to pracovat s programem. V mnoha případech se sníží riziko použitím SPD výrazněji než instalací LPS. Např. pokud se jedná o menší stavby připojené vrchním vedením.
Vanek Libor:
SPD bez hromosvodu nemá smysl. Myslíte zvloit LPS 4 a doplnit SPD?
Na školení nám vyšlo že bez hromosvodu pouze s SPD vyjde LPS 4. A to pouze chránili přípijku nn.
Skutečný problém nastane až při nějaké události. Pak bych se nerad dostal do sporu s majitelem vyhořelé elektroniky. "Vždyť jste tvrdil, že to bude stačit." Stejně to skončí projektem na LPS.
Jozef_ Dudáš:
Nesmíte zapomenout, že každá analýza rizik je unikátní. Pokud stejný objekt postavíte do jiného prostředí vyjdou jiná rizika. Obdobný účinek má i změna použití objektu.
Tabulky objektů jsou pak přímo popřením smyslu normy. Asi by nebyla ani potřebná norma. Vzali by jste si pouze požadavky německých pojišťoven (to je zdroj tabulek), a normu by jste už nepotřebovali.
Pokud vím, neváže norma vnější a vnitřní ochranu jinak, než přes analýzu rizik. Tj. může být hromosvod bez SPD i SPD bez hromosvodu.
K "události" může dojít i při LPS I a koordinované ochraně SPD, protože ani to není 100% ochrana.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana