Splňuje rozvaděč krytí IP20, když nemá namontovány krycí plechy?
Stanislav Školník:
Já osobně se setkávám se dvěma skupinami lidí.
Jedna je ta, která si dá poradit a přijmou dobrou radu a udělají potřebné kroky na odstranění závad a nebo alespoň minimalizují rizika. Druhá, která jen mávne rukou že když to stačilo do této chvíle, tak to musí stačit i dál.
Každopádně finance většinou hrají hlavní roli.
A votom to je!
Jaroslav Hasala:
Pokud výrobce tvrdí, že takto provedený rozvaděč má krytí IP 20, měl by si za tím stát. Pokud máte pochybnosti o pravdivosti tohoto tvrzení, obraťte se na příslušné kontrolní orgány.
Osobně nejsem přízivcem tohoto provedení, nesprávným připojením vodičů se může krytí porušit.
BTW, k různým příkladům toho, co všechno může být provozováno, nemusíme chodit na sibiř, můžeme zůstat v ČR. I já mám slušný archiv...
Georgis Fasulis:
(poklona) všechny po delší době.
To Hasala: Počítat s nesprávným připojením vodiče je stejné jako počítat s nesprávným upevněním krytu.
rozvaděče v prostorách s přístupem laické veřejnosti (ale i v el. provozovnách a rozvodnách, pokud se nejedná o velké navýšení ceny) projektuji vždy IP 4x (popř. 5x) / IP20 po otevření dveří rozvaděče. Právě kvůli bezpečnosti. Ne vždy je to řešeno celými kryty. Vcelku běžně je dodán rozvaděč bez krytů a IP 20 je řešeno přístroji s kryty IP20, nevidím v tom nic zvláštního, naopak takový kovový kryt, který když odstraňujete, je svým prohýbáním mnohem nebezpečnější, než krytí IP20 pomocí krytí jedn. přístrojů a svorek.
Za krytí v každém případě odpovídá výrobce. Za případné neoprávněné zásahy do zapojení po dodání už samozřejmě neodpovídá. Za bezpečný stav el. zařízení v provozu tady pak plně odpovídá revizní technik.
BTW: Jaké krytí asi mají lampy pouličního osvětlení s ukradenými kryty v tom lepším případě převázány výstražnou fólii?
Stanislav Pavézka :
To Georgis Fasulis, jsem stejného názoru,sám jsem se při sundávání takového kovového krytu nejednou zapotil a něž špatný kryt, tak raději žádný.Před úmyslným dotykem snad nejde ani ochránit.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana