Máte někdo připojen chránič před PC nebo ledničkou?
Jaroslav Hasala:
Co se týká připojení nebo nepřipojení lednice přes chránič, toto rozhodnutí bych ponechal plně na majiteli (provozovateli).
V zásadě jsou tyto možnosti :
1) Nepřipojovat lednici přes chránič vůbec. Je zde určité riziko poruchy lednice, která může skončit požárem, zejména u zabudovaných lednic. Není to až tak vyjímečné. Osobně jsem viděl jednu domácnost po takovémto požáru a nebylo to vůbec hezké ...
2) Připojit lednici na samostatný chránič, popř. "jističochránič". Samozřejmě jsou zde vyšší náklady, ovšem jde o nejbezpečnější a nejspolehlivěj ší řešení.
3) Připojit lednici na chránič, společný pro více okruhů - třeba pro všechny kuchyňské spotřebiče. Praxe prokázala, že jde o relativně spolehlivé řešení.
V každém případě není od věci, mít od majitele k tomuto jasné stanovisko, aby se snad někdy necítil poškozený. Osobně obvykle o tomto píši nějakou poznámku do revizní zprávy, něco ve smyslu, že majitel byl poučen a seznámen ...
Jaroslav Hasala:
Citace: Zdenek Rajmont 27.11.2008, 10:57
S chronickym nasazovanim proudovych chranicu je to jako s antibiotiky. Pomalu aby se dnes clovek bal neco strcit do zasuvky s obavou ze bude po tme. Nasazujeme jen tam kde to normy prikazuji a jsme v pohode zivi.
Už jsem o tomto psal dříve, rozdělil jsem elektrotechnic kou veřejnost na "ochranáře" a "ledničkáře"... :)
"Ochranáři" cpou chrániče úplně všude, i tam, kde by podle norem být nemusely.
Oproti tomu "ledničkáři", kteří mají noční můry v podobě vyteklé lednice, považují chrániče za "nutné zlo", používají je jen tam, kde je to vyloženě předepsáno.
Osobně se hrdě hlásím k "ochranářům" ... :)
Ale zcela vážně, vývoj v elektrotechnic e směřuje k vyšší bezpečnosti a tedy k vyššímu používání chráničů. Konečně o tom je i nová edice ČSN 33 2000-4-41.
Jan Alin:
Citace: Jaroslav Hasala 27.11.2008, 11:28
Ale zcela vážně, vývoj v elektrotechnic e směřuje k vyšší bezpečnosti a tedy k vyššímu používání chráničů. Konečně o tom je i nová edice ČSN 33 2000-4-41.
Já bych viděl radši vývoj směrem k tomu že než něco vypne tak to chvíli signalizuje zhoršené podmínky a úroveň bezpečnosti si mohu zvolit. Pak bych na chrániči pro lednici nastavil 300mA a na chrániči pro PC zvukovou a optickou signalizaci zhoršeného stavu a nechal bych ho vypnout až při zkratu jako při klasickém jištění. Naopak v dětském pokoji by bylo nastaveno 10mA a ani kousek víc.
Nevím jestli jsem ledničkář nebo ochranář, chrániče mám rád a doporučuji je kde mohu ale nesmí způsobovat zbytečné problémy jako např centrální chránič 30mA kde jsem rovnou potmě. Mnohdy je u předpisů vidět spíš vliv určitých skupin než snaha o bezpečnost.
Kamil Novák:
Citace: Jan Alin 27.11.2008, 13:17
Já bych viděl radši vývoj směrem k tomu že než něco vypne tak to chvíli signalizuje zhoršené podmínky a úroveň bezpečnosti si mohu zvolit. Pak bych na chrániči pro lednici nastavil 300mA a na chrániči pro PC zvukovou a optickou signalizaci zhoršeného stavu a nechal bych ho vypnout až při zkratu jako při klasickém jištění. Naopak v dětském pokoji by bylo nastaveno 10mA a ani kousek víc.
Tak to je pro vás izolovaná soustava s hlídačem izolačního stavu naprosto ideální ! (funny) ;)
Jenom do bytu trochu nepraktické a drahé... :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana