Jaký je tedy správný výklad uvedeného článku?
Výklad normy by mohl podat nejkvalifikova
něji její tvůrce.
Chtěl to po kolegovi revizák na jedné akci a já hledal, v které normě je tento požadavek zakotven. Nikde jinde než stručnou zmíňku v uvedeném článku jsem nic nenašel, natož jak má být takový zemnič proveden. Tak by mě zajímalo, kde to ten revizák nabral a jestli měl vůbec nárok něco takového požadovat, protože jsou s tím spojené náklady navíc, které nevyplývali z projektu. A mě jako projektanta by taky zajímalo, za jakých podmínek se takový referenční zemnič musí zřizovat, abych to příMr. v projektu neopomněl. A hlavně, která norma kde to požaduje (kromě uvedeného nejasného článku).
Revizák to požadovat může v tom případě když po něm chcete aby podepsal revizi, musí ten požadavek ovšem doložit článkem normy, zákona nebo v některých případech výpočtem.
Po zběžném najuknutí do normy myslím že "referenční zemnič" se zřizuje tam kde provedení uzemnění objektu znemožní pozdější objektivní měření připojení k zemní soustavě (např. náhodné svody tvořené nosnou konstrukcí objektu) a tak se zřizují a měří tyto nezávislé referenční zemniče aby bylo možné posoudit zda dochází k negativním změnám na zemní soustavě. Ale berte to jako názor z rychlíku, normu jsem ještě nějak zvlášť nestudoval protože jsem ještě hromosvod ani projekt podle nového souboru norem neviděl.