Jaké použít termostaty 230V pro kombinaci s relé EASY?
Drak:
V domě se chystám nainstalovat infrapanely pro vytápění.
Přemýšlím o regulaci a napadlo mne použít EASY relé (512 AC RC nebo 719 AC RC).
Tato relé mají výstupy na 8A, takže spínání může probíhat bez problémů bez stykačů či dalších relátek.
Moje vize je taková, že topení by spínala jak v závislosti na čase, tak v závislosti na teplotě (samozřejmě, že vždy na NT).
Čas jde pomocí programu nastavit jednodušše a nyní přemýšlím, jak do toho aplikovat tu teplotu.
Musím použít nějaké termostaty, které budou spínat 230V a které budou zapojeny na vstup EASY relé (tzn. podmínka bude vypadat např. takto:
Topení v koupelně zapni v 6.00, ovšem pouze pokud je teplota nižší jak 18 stupňů Celsia).
Je v tom sysému není nějaká "zhovadilost" a hlavně, jestli nevíte, jaké termostaty (na 230V) použít.
Napadlo mě například, jestli se nedá pořídit nějaká jednotka, která spíná 230V na výstupech a vstupy jsou řešeny pomocí bezdrátových teploměrů a kde to popřípadě sehnat.
raj:
Citace
Tato relé mají výstupy na 8A, takže spínání může probíhat bez problémů bez stykačů či dalších relátek.
No, nevim nevim jak to ta relatka dlouho vydrzi... Moje zkusenost ja takova, ze se 8A je "maximalni neopakovatelny proud"
Martin Novák:
Na tom EASY trvate?
Pokud ne, podivejte se sem:
http://www.elbock.cz/pockethomereg;/page.php?def=categories&type=12&actMenu=41&idmenu=41&idtext=1
Myslim, ze je rozumnejsi vzit hotove, otestovane a certifikovane reseni nez znovu vymyslet kolo...
Marcel Žižka:
Citace: Zdenek Rajmont 14.11.2008, 12:41
No, nevim nevim jak to ta relatka dlouho vydrzi... Moje zkusenost ja takova, ze se 8A je "maximalni neopakovatelny proud"
Plný souhlas s panem Rajmontem, pro spínání výkonu bych výstupy v EASY raději nepoužíval - už pro nebezpečí zkratového proudu při poruše napájeného spotřebiče, nebo vedení k němu je relé nenávratně v háji.
Dále je velmi vhodné, aby v případě spínání síťového napětí byly všechny použité výstupy Q napojeny na shodné fázi - pár propálených cestiček na desce EASY jsem už za svou praxi viděl.
Osobně bych volil raději také řešení pana Nováka. V případě že na Easy trváte, volil bych řadu DC-RC, nebo DA-RC a pro měření teploty použil analogové komparátory.
Ale jakékoliv řešení tohoto zadání na EASY 5xx/7xx bude celkově na obsluhu a případné změny parametrů pro běžného uživatele zbytečně komplikované.. .
Pak snad jedině zvolit EASY řady 800 + MFD titan, ale to je už o jiné ceně.
raj:
Citace
Myslim, ze je rozumnejsi vzit hotove, otestovane a certifikovane reseni nez znovu vymyslet kolo...
... anebo bastlit a nikde se tim nechlubit http://www.holmea.demon.co.uk/Thermostat/Stat.htm
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana