V jaké normě jsou zakotveny lhůty provádění revizí svařovacího stroje?
Jiří Středa:
Dle NV č. 378/2001 Sb. § 4, odst. 2
Miroslav Vaverka:
takže pokud není výrobcem určeno stanoví si termín kontrol(né revizí) provozovatel sám?
Je to tak?
Miroslav Zuna:
Lhůta je 12 měsíců a není určena technickou normou ,ale nařízením vlády.
Zdeněk Friedrich:
Kontroly a zkoušky se provádějí dle ČSN EN 60974-4 ed.2 v souběhu s ed.3.
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,34794.0.html
Jan Bocek:
Často se v praxi setkám s tím, že málokdo zná obsah ( i existenci) NV 378/2001 Sb.
Přesto, že účinnost tohoto nařízení vychází ze zákona (zákoníka práce) již 15 roků ( od 1. ledna 2003) je dobré připomenout jeho znění:
Nařízení vlády 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí.
A již zde bylo řečeno, že maximální lhůta kontrol je 12 měsíců. Byl jsem dnes v jedné firmě, kde mají lhůty kontrol na svářečky a požární signalizaci jen 6 měsíců. Ve výrobní hale mají ale BE2N1 a proto zkrátili lhůtu.....a sjednotili i s EPS.
Proto jsou úsměvné některé starší názory i v této diskusi, že se svařovací stroje nekontroluji ( nereviduji). již jsem vícekrát poukazoval na tu absurbitu, kdy se spotřebiče revidují, ale strojní zařízení, svařovací stroje se nemusí revidovat. Pominu tu věčnou válku se slovíčky co je to revize a kontrola a výsledkem je, že se nedělá ani jedno ani druhé. Kontroly a revize mají mají zajistit bezpečný provoz....jede n majitel firmy mi říkal, že ON je zákon i bezpečnost a nějaké NV jej nezajímá. Je to vždy otázkou času....a prozření.
Prostě NV 378/2001 Sb. nařizuje: musíš to jednou za rok kontrolovat
ČSN EN 60974-4 ed. 2 (3) dává návod jak to u svářeček provést a dokumentovat
A přednáška Leoše Koupého před 5 léty je zcela polopatická, prostě Stavební návod
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana