Poradíte mi jakou stanovit soudobost u bytové jednotky v BD?

<< < (4/4)

Jaroslav Hasala:
Trochu rozvedu to, co jsem napsal v předchozím příspěvku - skutečně se to už stalo. Bytový dům s 10 byty, elektroměrový rozvaděč v přízemí domu. Přívodní kabely do bytů CYKY 5Cx 6, s různými barvami fázových vodičů (černá, hnědá, šedá). Přívodní kabely byly v elektroměrovém rozvaděči zapojené všechny stejně (když už nic jiného, vypadá to lépe :-)
Podružné rozvodnice byly zapojené taky stejně, přívod na proudový chránič, zásuvka pro plynový kotel (min. spotřeba),  dále světelný okruh (min. spotřeba),  zásuvka pro troubu (!),  dva běžné zásuvkové okruhy (min. spotřeba),  zásuvka pro kuch. linku (!) a další okruhy. Vzhledem k tomu, že v bytech jsou větší spotřebiče hlavně v kuchyni, byla fáze L3 (šedá) nejvíce zatížená. Pojistka 63A (podle TD) to nevydržela a občas vypadla, většinou večer :-)
Nakonec se musely okruhy v rozvodnicích přeházet, stejně tak i přívodní vodiče.
Přitom podle výpočtu soudobosti bylo všechno v pořádku :-)

Petr Doležal:
Dle tabulky 3. Z2 332130 je pro 3f jistič 16A (resp. 25A) uváděn max.soudobý výkon 7kW (resp.11kW). Z toho vyplývá soudobost obvodů v rámci bytu 
7000/(16*3*230) resp.11000/(25*3*230) =  0,63 -  0,64.
A teď k případu p.Ševce:25A na byt, to je soudobě na byt  25*0,64 = 16A16A*16bytů = 256A256A*0,40 (z ČSN) = 102,4 APan Ševc uvádí, že pojistky 100A spolehlivě drží (dokonce tam byly 80A, i když někdy vypadly). To je taková shoda praxe s teorií, že se tomu nechce ani věřit.A jen tak na okraj:1. Všimněte si, že soudobost v rámci jednoho bytu je odvozena z poměru  hodnot elektrikářské řady čísel (an/an+2).
2. To p.Matějka v odpovědi p.Hasalovi. Je úplně jedno, jestli počítám s proudy nebo s příkony, mezi nimi je totiž přímá úměra. Samozřejmě mohu vynásobit proud 3*230, dostanu příkon, s ním pak počítám dál a v závěru příkon podělím 3*230 a mám opět proud. Ale proč to dělat složitě ?3. Nezapomeňte také na stupně elektrizace, mně se např. 7 kW soudobě na byt s ÚT a plynovým sporákem nezdá zase tak málo.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana