Proč při vypnutí a občas i při zapnutí vypadávájí jističe traf 230/200VA/12V~

<< < (2/2)

Petr Matuška:
Pokud je to možné, použijte zpožděné připojení zátěže (tj. halogenových bodovek). Při zapínání se halogenová žárovka chová skoro jako zkrat (její odpor je asi jedna dvacetina odporu v rozžhaveném stavu) Tedy i proud na primáru bude 20x větší + impuls pro počáteční magnetizaci jádra.

Tedy proud na primáru je větší než

20 x 900/230/0,7 = 111A + počáteční impuls jádra.

Vypínací proud jističe B 20A je 60A - 100A.  U jističe B16A je to 48-80A.

Takže jděte do jističe char. C anebo zpožděného připojení zátěže na sekundár.

Také zkontrolujte smysl zapojení sekundárních vinutí a sek. napěttí traf, jestli se vám to někde nehádá. (předpokládám, že se jedná o paralelní provoz)

Stanislav Šelbický:
Nevěděl jsem, že rezistence u halogenky je až 20x menší ve studeném stavu, nyní tomu k čemu dochází při zapnutí rozumím. Ale co se děje při vypnutí obvodu a to i v případě, že mám zapojené pouze jedno svítidlo (100W) na 200VA trafo klasického provedení - svařované EI plechy ? (Primáry  ostatních traf jsou odpojeny, na sekundárech jsou vypnuty zbývající jističe. )
Šelbický

Jan Franěk:
Zrovna řeším podobný problém u jednoho bazénu. Trafo pro slánku . Z cca 20ti pokusů zapnutí tak 2 až 4x vyhodí jističe. Bohužel někdy i hlavní. Zajímalo by mě jaký ten termistor použít, nebo jaké jiné řešení. Výměna jističů nepřipadá v úvahu ,  kvůli impedanci a jiným tech. překážkám. Samozřejmě rád příjmu i jiná technická řešení.(slánka je vpořádku, byla i v servisu)  Proč se to stává mi je jasné, ale co použít k odstranění tohoto jevu, vím tak maximálně teoreticky. Zajímají mě ale zkušenosti.

Kdo poradí?  :-\

Václav 3:
Firma GM elektronik (centrála Praha - Karlín) má ve svém sortimentu dva typy těchto termistorů, na primární proud do 3A a do 8A. Dalším možným řešením je použít předřadný rezistor, který je v krátkém časovém intervalu po sepnutí zkratován  relé. Toto řešení je vhodné pro časté spínání s krátkým intervalem vypnutí, kdy nedojde u termistorů k dostatečně rychlému zchladnutí. Pro velké výkony se mi osvědčily stykače pro spínání kondenzátorový ch kompenzačních baterií  dodávané firmou Elektropřístro j Modřany.

Jaroslav Hlava:
Pro připojování toroidních traf k síti (v mém případě šlo o 1 kVA oddělovací trafo) se mi osvědčilo zapojení využívají zpožděného přítahu relé, které lze za celkem levný peníz zakoupit na http://www.metronix.cz/soft_start.htm. Pokud by někoho tato problematika zajímala podrobněji, mohu doporučit text http://www.mti.tul.cz/files/disertace_Miroslav_Novak.pdf

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana