Jak nastavit správnou selektivitu jistících prvků?
Jaroslav Hasala:
Určitým řešením je také montáž skleněných přístrojových pojistek asi 1A/F (podle světel) pod vypínače. Ale nelze to doporučit pro použítí laikům.
Jaroslav Hasala:
To Naar:
Toto není o kvalitě nebo nekvalitě světel a elektroinstala ce, i když i to má nějaký vliv, ale primárně je to o impedanci smyčky v místě.
A s tím asi nic neuděláte, leda se přestěhovat :-)
Stará, přetížená, nekvalitní instalace, s Al vodiči a povolenými spoji většinou takovéto problémy nemá, tam jsou smyčky dost vysoké :-)
Petr Moravec:
Pane Ouřecký nemáte nic špatně a platí to co napsal pan Doležal.
Tak že vám zbývá jen běhat ven nahazovat.
Se zvyšováním impedance bych to nezkoušel.
Podle charakteristik jističů, které jsem si prohlédl v Pavoku od Moelera, je již při 150A zkratového proudu rozdíl mezi JB 25A a JB 6A tak nepatrný že stejně nejspíš poletí oba (0,008s).
Petr Doležal:
Rozeberme to:1. Vlákno žárovky je vinuté do spirály, která vlastně tvoří cívku elektromagnetu . Jednotlivé závity jsou k sobě přitahovány elmg.silou. A protože studené vlákno má menší odpor oproti vláknu žhavému, vzniká od "záběrového" proudu při zapnutí velká síla, která zeslabené (mechanicky narušené) vlákno přetrhne a přechodové poměry vyrazí jistič. Téměř vždy jistič vypne při bezprostředním zapnutím žárovky a následné destrukci vlákna.
2. Ty "záběrové" proudy jsou též příčinou, proč se na skupinu žárovek (rozumí se desítky ks) nenasazují jističe char.B3. Jediná možnost je náhrada žárovek kompaktními "úsporkami", které na konci životnosti buď začnou blikat a nebo přestanou svítit vůbec.
4. Tam, kde by to z určitých důvodů nešlo nebo nebylo vhodné (čiré žárovky v křišťálovém lustru = blýskající efekt) nasadit stmívače s měkkým startem a které mají též pojistku, zmiňovanou p.Hasalou
Martin Novák:
Souhlas s panem Dolezalem. Ve vetsine baraku mam zarivky nebo usporky a tam kde jsou zarovky jsem nekdy pred 3 lety dal vypinace/stmivace sa softstartem. Za ty 3 roky jsem doma menil jedinou zarovku (v nocni lampicce) a na jistic u elektromeru jsem nesahnul uz hodne davno...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana