Jak nastavit správnou selektivitu jistících prvků?
Petr Ouřecký:
Jaké charakteristik y jistících prvků zvolit v klasické instalaci rodinných domků. Mám hl. jistič 25A/B a v podružných pak desítky a šestnáctky, taky "B" při každé prasklé žárovce pak běhám ven. Mám něco špatně?
Petr Doležal:
To, co popisujete, je normální jev. Použijte SW SICHR a uvidíte, jak je těžké selektivitu dodržet. Při zkratu se jedná o několikanásobk y jmenovitých proudů a a jističe vypínají ve spodní části charakteristik y současně. Obecně panuje názor o selektivitě volbou jmenovitých proudů, ale to by byly muset být hodně rozdílné. Spolehlivě lze selektivitu ošetřit jen prodloužením času vypnutí, což je u drobných jističů (MCB) proti podstatě jejich funkce. U velkých jističů (Arion, BL apod.) a ochran zařízení vn se tento čas zpoždění kvůli selektivitě běžně používá.
Jaroslav Hasala:
S hlavním jističem B25/3 žádnou rozumnou selektivitu neuděláte. Bude to záležet na zkratových poměrech v místě, pokud jste blízko trafa, těchto problémů se tak lehce nezbavíte. Nejjednodušší by bylo použít hlavní jistič s char. C, ale RZ to obvykle nepovolují.
Napadá mě jedna možnost - nějakým způsobem zvýšit impedanci mezi hlavním jističem a podružnou rozvodnicí. Toho by šlo dosáhnout dlooouhým přívodním kabelem, který by bylo nutné někam smotat nebo použít tlumivky, co se používají při instalaci přepěťových ochran - pokud je např. stupeň B a C hned vedle sebe.
Miloslav Dunda:
SAMOZŘEJMĚ, ALE TO NENÍ O CHARAKTERISTIC E, ALE O SELEKTIVITĚ JIŠTĚNÍ, COŽ BOHUŽE V NORMÁLNÍ BYTOVÉ INSTALACI NENÍ MOŽNO DODRŽET, POKUDN NEBDETE JISTIT ZÁSUVKY NEBO SVĚTLA MAX.B10A, ALE ANI TAk to není zaručeno, neboť prasklá žárovka (záleží, kte praskene) má v nepříznívých případech maX. zkratový proud omezený pouze vzdáleností od trafa a průřezem vodiče.
Jaroslav Naar:
. K tomu udělat delší kabel mezi hlavním jističem a rozvodnicí to snad ne :-) to by musel být hodně dlouhý a pak by se stal topidlem na zahrádce :-) a asi by to bylo dost drahý. Já nevím jak ale jak často praskne žárovka a vyhodí jistič. Doporučuji kupovat kvalitní svítidla :-) Musím říct že si nepamatuji kdy vyhodil nějaký jistič a jsme doma 4lidé. Proti skratu se těžko zajistí selektivita a proti nadproudu to funguje,ale myslím si že když je dobře udělaná elektroinstala ce dobré spotřbiče atak není co řešit. Takže neřešte následky ale příčiny aby se to nedělo :-) Jarda
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana