Co udělat proto aby nebyl u RD hromosvod?

<< < (13/15) > >>

Jan Vykoupil:
Nechci provokovat, vždyť my, jejichž obživu tvoří m.j. i hromosvody, bysme se měli snažit, aby je lidé chtěli co nejvíc, ale nedá mi to. Existuje nějaká věrohodná, nějakým úřadem zpracovaná statistika o tom, do kolika objektů na území ČR udeřilo či bylo nějak poškozeno přímým úderem blesku (hromu) třeba za jeden rok? A kolik bylo v souvislosti s tím usmrceno či zraněno osob? Takové údaje by byly zcela určitě pádným argumentem pro zřízení hromosvodu na RD. Tedy pokud by se jednalo o relativně vysoká čísla. Já osobně ani z okruhu svých známých a blízkých za svůj život nevím ani o jednom případu, kdy by udeřilo do domu. Pokud někoho blesk zabil, tak venku - na zahradě, pod stromem atd. Ale z diskuzí zde a z našich norem mám pocit, jako by se ty škody na majetku a životech málem rovnaly škodám při dopravních nehodách, či úmrtím na různé civilizační choroby. A když jdu po městě a vidím jak na 90% objektů buď hromosvod není vůbec nebo jej výrazně převyšuje anténní stožár již desítky let, tak nechápu jak to, že půlka těchto objektů po bouřlivém létě každý rok není vyhořelá a populace poloviční. Nezlobte se na mě, ikdyž se nechci rouhat, tak si myslím, že člověku hrozí s násobně větší pravděpodobnos tí nebezpečí od mnoha jiných věcí než od hromu či blesku a to do ochrany proti nim investujeme nesrovnatelně méně peněz než by stál hromosvod na RD. Tak, a teď mě můžete kolegové kamenovat. Obávám se, že bez věrohodných statistik to stejně bude vždy jen výměna subjektivních názorů.

Kamil Novák:
Citace: Jan Vykoupil  24.11.2008, 14:37

Existuje nějaká věrohodná, nějakým úřadem zpracovaná statistika o tom, do kolika objektů na území ČR udeřilo či bylo nějak poškozeno přímým úderem blesku (hromu) třeba za jeden rok? A kolik bylo v souvislosti s tím usmrceno či zraněno osob? Takové údaje by byly zcela určitě pádným argumentem pro zřízení hromosvodu na RD.

Zapátrejte tady v diskusích. Před časem (cca 1-2 roky nazpět) zde byl odkaz na podobnou statistiku (na stránkách Hasíčského záchranného sboru ?).

Josef Drda:
 To : Jan Vykoupil

Rozmahel Vladimír:
Podle tabulky se to zdá jasné, ale mělo by se zohlednit procento domů s a bez hromosvodu. Osobně si myslím, že je více domů bez hromosvodu, odhadl bych to tak na poměr 1/3 s a 2/3 bez. To docela koresponduje i se statistikou. Je důležité si uvědomit, že v případě silného výboje hromosvod sice vše nezachrání, ale může následky velmi omezit. Takže rozhodně ano.

Vítězslav Vaněk:
Viděl jsem foto ,Okalu,po zasahu bleskem do anteny která byla spojena s vodovodem,hromosvod nebyl.To potom přejdou všechny diskuse.Ale statistika pojišťovny je věc jiná. :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana