Co udělat proto aby nebyl u RD hromosvod?
Jan Vykoupil:
Ta statistika od hasičů je super, ale obávám se, že by příp. odpůrce hromosvodu, vzhledem k celkovému počtu objektů v ČR a jejich rozložení (s / bez hromosvodu) dle odhadu p. Rozmahela, moc nepřesvědčila. Pravděpodobnos t požáru po úderu blesku vypočtená dle těchto údajů by vyšla asi hodně malá a asi mnohem menší než u ostatních příčin požáru. O zranění osob nemluvě.
Nicméně ty antény na většině domů převyšující jímací soustavy mně pořád nedávají spát.... ;)
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Vykoupil 25.11.2008, 08:45
Ta statistika od hasičů je super, ale obávám se, že by příMr. odpůrce hromosvodu, vzhledem k celkovému počtu objektů v ČR a jejich rozložení (s / bez hromosvodu) dle odhadu Mr. Rozmahela, moc nepřesvědčila. Pravděpodobnos t požáru po úderu blesku vypočtená dle těchto údajů by vyšla asi hodně malá a asi mnohem menší než u ostatních příčin požáru. O zranění osob nemluvě.
Nicméně ty antény na většině domů převyšující jímací soustavy mně pořád nedávají spát.... ;)
Ono je obtížné tu tabulku vyhodnotit, protože nezohledňuje různě vysoké riziko úderu blesku. Dá se asi předpokládat, že u objektů s vysokým rizikem zásahu bude četnost instalovaných hromosvodů větší, než u objektů s malým rizikem.
Dala by se tedy např. vyslovit hypotéza, že u těch požárů na objektech s hromosvodem se jedná převážně o případy objektů s vysokým rizikem blesku a současně s nedobrým stavem hromosvodu. Na obhájení anebo vyvrácení takové hypotézy ale nemáme podrobnější podklady.
Jan Hájek:
Problém statistiky od hasičů je to, že obsahuje pouze případy, při kterých začalo hořet.
Ve statistikách není také rozčlenění objektů dle stavu hromosvodu (viz. rubrika Hrobař či Kuriozity). Samozřejmě zásah bez škody, nebo s malou, nikdo nikam nehlásí.
Jiná věc jsou údaje pojišťoven, které to také dlouhou doby netřídily ateď se nestačí divit:
http://www.novinky.cz/clanek/121429-pocet-bourek-v-cr-prekonava-rekord.html
Takové přehledy co se dělaly ve 30 letech ve Švýcarsku, nebo 70-létech v SSSR už asi nikdo nezaplatí.
Můj osobní odhad (na základě uvedených přehledů je počet objektů zasažených bleskem ročně minimálně 20- násobný, než uvádí hasiči a myslím, že se držím při zemi.
Jan Hájek:
No a tohle jsem ještě našel a dost mne to překvapilo:
http://www.novinky.cz/clanek/154800-cesi-se-doma-casto-vytopi-nebo-porezou-nozem.html
Asi to 20x bylo opravdu málo ;)
Filip Výmola:
Jen bych se chtěl zeptat... Když mám hromosvod, musím mít i svodiče přepětí?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana