Co udělat proto aby nebyl u RD hromosvod?
Kamil Novák:
Citace: Andrea Němečková 04.11.2008, 10:23
Nechceme na domu dělat hromosvod. podle jaké normy by se to dalo udělat?..... ... moc za radu
Promiňte, ale nerozumím.
Ptáte se na nějaký předpis, podle kterého neudělat hromosvod ? (ssur)
To potřebujet pro své rozhodnutí najaká alibi ? Nebo proč ?
Žijeme ve svobodné zemi a jestliže jste plnoletí (což předpokládám), tak jste plně zodpovědní za své konání.
Nechcete hromosvod ? Tak jej nedělejte.
Jestliže v domě budete bydlet sami, tak v čem je problém ? ??
Z hlediska legislativy snad jen v tom, že stavba nebude odpovídat projektu, tudíž se dají předpokládat potíže při revizi, což může mít za následek další potíže při kolaudaci. :-\
PS: Můžete sdělit, co dalšího se vám na projektu domu nezdá a co ještě máte v úmyslu vypustit ?
Hynek Bureš:
Zdá se, že předchozí diskutující jsou šikovní obchodníci a dokázali by přesvědčit zákazníka o nutnosti hromosvodu i na psí boudě, ale se mnou teď přichází zákon (norm)
Vyhláška MMR č.137/1998 Sb. o obecných požadavcích na výstavbu v §47 předepisuje zřízení ochrany před bleskem v určitých typech objektů, nikoli výslovně v objektech pro individuální bydlení, pokud nejsou vystaveny zvýšenému nebezpečí zásahu blesku (osaměle stojící a vyvýšené budovy). V soukromých objektech stanovuje úroveň ochrany před bleskem stavebník na základě analýzy přijatelného rizika ohrožení.
Tedy pokud stavebník na RD nechce hromosvod, zřizovat ho nemusí. Pokud již byl v projektu zapracován, je třeba doložit změnu projektu o zrušení hromosvodu (změna stavby před dokončením). Pakliže tuto změnu schválí stavební úřad, nemůže být absence hromosvodu na rodinném domě vedena jako závada ve výchozí revizní zprávě.
lyon:
Citace: Benjamín Škára 04.11.2008, 14:20
Prečo zo zlata, berte to tak že ak do toho rátame aj DEHNVENTIL (zvodič prepätia), tak je tých 40tisíc tak akurát... inak to bola suma len na porovnanie... osobne napríklad nemusím skryté zvody a všetci zákazníci ich chcú... neviem prečo zákazníkovi nevadí že je na dome vidieť odkvap, ale bleskozvod najradšej aby ani nebol...
U nás dělají hromosvod z pozinku za 8000 Kč, tak za těch Vašich 40000 Kč bych jich měl 5. Já spíš přemýšlím o hromosvodu z nerezu, kvůli údržbě... ;)
Jan Alin:
Citace: lyon 04.11.2008, 15:55
U nás dělají hromosvod z pozinku za 8000 Kč
To si jeli pro papír na projekt a stavili se dohodnout konkrétní situaci ne :-), a kolik bude stát ten hromosvod až se vám to bude líbit?
Hynek Bureš:
Jelikož jsem po předchozím příspěvku zaregistroval prudký pokles karmy, dodám ještě:
1) Při zadání projektu se vždy domluvím se zadavatelem a doporučím hromosvod s použitím argumentů obdobných těm, které zde uvedli diskutující. Pokud i poté odmítá, hromosvod nevnucuji, ani to nepožaduji písemně a podepsané. Do technické zprávy uvádím větu podobnou té, kterou jsem citoval ve svém předchozím příspěvku s tím, že hromosovod není součástí projektu.
2) Za celou dobu projektování jsem takto dodatečně zrušil dva hromosvody z RD. Dodatečné zrušení si už ale nechávám zadavatelem podepsat a uvádím, že je to na jeho vlasní žádost. Hromosvody ruším jedině u svých projektů, čili tazatelka u mě neuspěje - změnu projektu nechť provede původní projektant, jistě jsou na dokumentaci kontaktní údaje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana