Jistí se plynový kotel samostatně?
Jan Novák:
Zajímalo by mě jak se jistí plynový kotel pro ohřev vody a vytápění objektu. Jistí se samostatně? A proč ?
Libor Cr.:
Nejsem RT tak nevím podle kterých norem, ale vím že se to má dělat na samostatné jištění a že revizní technik plynových zařízení to vyžaduje (bude po vás chtít revizi elekro). Hodnota jištění (A) je uvedena v manuálu výrobce kotle max. tak 6A, kotel s větším požadovaným jištěním jsem nezapojoval.
Petr Moravec:
Ano
Bývá to popsané v technických podmínkách kotle.
A pokud není uvedena hodnota předřazeného jištění, tak ani jištění 16A, pokud je použit
CYKY 3C×2,5 a impedance smyčky vyhovuje, není závadou.
Ale jak uvádí p. Libor Cr
používá se častěji CYKY 3C×1,5 A jištění 10A. (nechtějte po mě nové značení kabelů :-).)
PS:
Pokud některý RT vyžaduje 6A, tak se nechám rád poučit - Já to zatím nikde nenašel.
Samozřejmě kromě návodu pro instalaci kotle.
Libor Cr.:
Samozřejmě 6A po mě žádný RT bezdůvodně nevyžaduje, jištění
osazuji buď podle údaje (A) v manuálu a když není uveden, vycházím z
příkonu (W) který je uveden vždy. Pokud nemám manuál ani jinou možnost odvození
jištění (A) dávám 6A což je pro jištění kotle včetně oběhového čerpadla dostačující.
:
Nevím, jaké jsou dnes plynové kotle, ale ten náš z roku 1992 je napojen na zásuvku 230V. A podle normy je zásuvkový obvod jištěný podle typu kabelu, bez ohledu na spotřebič. V našem případě je to AYKY 2x2.5, takže 10A.
Navíc uvnitř toho kotle je na přívodním vedení pojistka 0.8A, takže to myslím jde připojit na naprosto cokoliv - klidně i 32A, když bude zásuvka a její přívod v pořádku. :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana