Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Jak je možné, že "nabíječka nastartovala kabely"?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 3 Dolů Poslední příspěvky Odpověď Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jak je možné, že "nabíječka nastartovala kabely"?  (Přečteno 1581 krát)
Jiří Schwarz
*

Oblíbenost autora: 215

« kdy: 06.02.2012, 10:20 » Odpověď s citací

Tak tu máme zajímavý skvost z péra domažlických novinářů.

Je otázkou, co kdo a jak řekl, a jak moc to novinář "upravil k obrazu svému" a tak to významově zkreslil.

Neumím si představit, co to znamená, že "nabíječka nastartovala kabely" a ani to, že "nabíječka vyzkratovala kabely" není nijak jednoznačné.

Nebyl jsem u toho. Nevím, jak to bylo. Ale umím si představit kutila, který startuje se zapnutou nabíječkou. Umím si představit "diodu, která řekne DOST a z polovodiče se změní na celovodič", umím si představit co pak může téci kabely z baterie do nabíječky...
Ale kdo by na výstup nabíječky dával nějakou pojistku, občas by mohla prasknout,...

Kolik lidí ale asi věří, že ta "bestie nabíječka sousedovi zapálila auto, když nastartovala kabely..."?

* Při nabíjení baterie muži shořelo celé auto.doc (101 KB - staženo 248 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Radek Červený
Začínám pilovat svůj kádrový posudek, od června to bude opět aktuální.
*

Oblíbenost autora: 137

Živnostník, OSVČ

WWW Email
« Odpověď #1 kdy: 06.02.2012, 10:56 » Odpověď s citací

Kecy novinářů už beru s rezervou. Jsou to nekvalifikovaní pohůnkové, bez základního rozhledu, kteří v honu za senzací klidně napíšou sebevětší prasečinu a ze sebe klidně udělají trotla. Ostatně proč ne, když jim to nevadí a výtisk se prodá.

Včera jsem se musel smát při jedné reportáži na TV Prima, kde redaktor uváděl, že hasiči museli uzavřít hlavní přívod plynu do objektu a u toho zavíral kuláč na potrubí před vodoměrem. Názorná ukázka toho, že trubka k trubce sedá  tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz
Josef Pentoda
Stačí zavolat 604 545 242, když nevíte co a jak.
*

Oblíbenost autora: 10

jen pět elektrod

Email
« Odpověď #2 kdy: 06.02.2012, 11:48 » Odpověď s citací

Potěš koště. Mám stejnou nabíječku asi 35 let. Na co dát pozor ?
Očekávám odborné odpovědi a rozebrání příčin vzniku požáru vozidla.
Tak jak je poslední dobou zvykem na diskusích. Není důležité, že novinář  píše bláboly.  Ale to auto shořelo doopravdy.

Realizace  FTV elektráren od x KW až  xx MW.
Prodej FTV panelů, střídačů.
Solární ohřev vody a vytápění objektu.
Tepelná čerpadla.
Elektronická ochrana majetku.
Opravy strojů a elektro  do 1000V.
Projekční činnost
604 545 242
Miroslav Minařík
Zákon o zachování hmoty. Čím víc rozdám, tím víc dostávám.
*

Oblíbenost autora: 228

Odborná publicistika. Oblast elektroinstalace nn.

26163060 SKYPE+e-boss
« Odpověď #3 kdy: 06.02.2012, 12:23 » Odpověď s citací

To máš tak. pokud necháš nabíječku  u řidiče a zabouchneš dveře i kapotu tak, že se vodiče přiskřípnou, pak mohou jít oba póly snadno do zkratu přes karoserii. A v té části mezi nabíječkou a akumulátorem žádná pojistka není.

CHCETE vědět více?    Pak zkuste můj Google+ nebo Facebook zde!
Jiří Schwarz
*

Oblíbenost autora: 215

« Odpověď #4 kdy: 06.02.2012, 12:51 » Odpověď s citací

Potěš koště. Mám stejnou nabíječku asi 35 let. Na co dát pozor ?
Očekávám odborné odpovědi a rozebrání příčin vzniku požáru vozidla...
Existují 2 velká rizika:
1) není žádný jisticí prvek na výstupu nabíječky. Pokud se stane (a vyloučit se to nedá) že dojde k průrazu v usměrňovači (nebo elektronice), pak je AKU baterie zdrojem, který dokáže dodat proud dost velký na to, aby ohřál přívodní vodiče od nabíječky. Pododná situace nastane pokud dojde k poškození a zkratu na přívodech.
2) pokud se nabíjí na napětí větší než cca 2,3V na článek, klasická olověná AKU baterie začne plynovat. U jedné elektrody se vytváří kyslík, u  druhé vodík. Směs těchto plynů je lehce zápalná a silně třaskavá. A tak je špatné odpojovat nabíječku "za provozu", zapnutou, kdy hrozí zajiskření. Kdybych to neviděl, možná bych nevěřil jak se dokáže "otevřít" horní část na baterii...

A pokud jde o rozebrání příčiny - jsem pesimista. Po tom, co jsem se na vlastní kůže seznámil s odborností policistů na domažlicku, jsem v tomto směru obrovský pesimista. Když šéF dopravní policie nezná dopravní značky, co můžete od takových lidí čekat...

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 47

RT E2-A

« Odpověď #5 kdy: 06.02.2012, 14:14 » Odpověď s citací

Citace
2) pokud se nabíjí na napětí větší než cca 2,3V na článek, klasická olověná AKU baterie začne plynovat. U jedné elektrody se vytváří kyslík, u  druhé vodík. Směs těchto plynů je lehce zápalná a silně třaskavá. A tak je špatné odpojovat nabíječku "za provozu", zapnutou, kdy hrozí zajiskření. Kdybych to neviděl, možná bych nevěřil jak se dokáže "otevřít" horní část na baterii...

Asi před dvěma roky jsem opravoval světlo v menší  autodílně......na okraji dílny si dobíjeli řidiči baterky.....
najdenou taková "prda" a zánovní baterka 12V/55Ah střelila....všichni jsme si u.............ly tanecek

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Jozef BABJAK

Email
« Odpověď #6 kdy: 06.02.2012, 14:38 » Odpověď s citací

Že sa vám to chce vôbec riešiť. Pred časom sa v našej kúpeľni objavil šampón na vlasy renomovanej kozmetickej firmy, ktorá na obale palcovými titulkami sľubovaľa "veľký objem a vysokú hustotu pre ľahkosť vlasov".
Oldřich Morávek
OSVČ montáž, opravy, revize elektro a hromosvodů
*

Oblíbenost autora: 4

WWW Email
« Odpověď #7 kdy: 06.02.2012, 14:45 » Odpověď s citací

Tu pojistku lze vložit na kabel výstupu, ale jak jsem si na fotce všimnul, tak tam žádná nebyla a i vodiče byly v pořádku.
Takže můj názor je:
A/ zkrat na přiskřípnutých kabelech pod hauptnou
B/ výše zmíněný pyrotechnický pokus
František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 47

RT E2-A

« Odpověď #8 kdy: 06.02.2012, 15:50 » Odpověď s citací

Ano, některé nabíječky, zejména novodobé (bez trafa!), elektronické mají automatiku která odpojí při zkratu na výstupu, a nic se neděje ani za rok provozované se zkratem.... tanecek

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 12

« Odpověď #9 kdy: 06.02.2012, 17:11 » Odpověď s citací

To máš tak. pokud necháš nabíječku  u řidiče a zabouchneš dveře i kapotu tak, že se vodiče přiskřípnou, pak mohou jít oba póly snadno do zkratu přes karoserii. A v té části mezi nabíječkou a akumulátorem žádná pojistka není.
Tak tohle čas od času vídám. Ona se prý ta mrcha nabíječka nevejde k motoru. Kroutím očima
Bylo by docela zajímavý, když už unie vymýšlí různá pseudo bezpečnostní opatření, nezavede např povinně vybavovat auta externí zásuvkou pro konzervátor baterie, podobnou jako mají sanitky,  nebo třeba někdo nezačne vyrábět kleště s pojistkovým pouzdrem v rukojeti.
Samozřejmě by to nebylo na startování, ale u toho je předpoklad přítomnosti obsluhy...
Roman Reinisch
Neverifikovaný uživatel @4

Oblíbenost autora: 0

« Odpověď #10 kdy: 06.02.2012, 18:19 » Odpověď s citací

A pokud jde o rozebrání příčiny - jsem pesimista. Po tom, co jsem se na vlastní kůže seznámil s odborností policistů na domažlicku, jsem v tomto směru obrovský pesimista. Když šéF dopravní policie nezná dopravní značky, co můžete od takových lidí čekat...

Osobně si myslím, že do uvedené věci nemají co mluvit ani hasiči natož policajti. Ani jedni jistě nejsou natolik vzdělaní ve Vašem oboru a nikdy nemohou mít ani potuchy o skutečné příčině požáru.
Ale vážně pane Schwarzi, řekněte je vůbec možné v takovém stavu (vozidla, nabíječky) ještě možné zjistit skutečnou příčinu požáru? Zajímá mě to vlastně tak trochu ze života. V médiích pořád slyšíme: skutečnou příčinu požáru bude zjišťovat hasičský (policejní) vyšetřovatel. Ale je to vůbec v takovýchto případech (auto a zařízení na popel) ještě vůbec možné hodnověrně prokázat?

Jsem laik v elektro, ale je to podle mě trochu kuriozita a hazard nabíjet autobaterii v automobilu. Vždycky při dobíjení baterii vyjmu z vozidla a nabíjím na bezpečném místě (betonový podklad v dílně - daleko v okolí žádné předměty apod.)

Nahoďte víc o tom šéfovi dopravky, může to být docela zábavné a poučné :-)
Jan Alin
*

Oblíbenost autora: 202

« Odpověď #11 kdy: 06.02.2012, 18:33 » Odpověď s citací

Jsem laik v elektro, ale je to podle mě trochu kuriozita a hazard nabíjet autobaterii v automobilu.

Kuriozita to moc není, za provozu se baterie dobíjí v automobilu už v okamžiku když nastartujete.
Marián K

Email
« Odpověď #12 kdy: 06.02.2012, 18:42 » Odpověď s citací

V médiích pořád slyšíme: skutečnou příčinu požáru bude zjišťovat hasičský (policejní) vyšetřovatel. Ale je to vůbec v takovýchto případech (auto a zařízení na popel) ještě vůbec možné hodnověrně prokázat?

Mal so debatu s technikom PO o zisťovaní príčin požiaru.

"Príčina sa určiť musí. Buď ju nájdeme na zhorenisku, alebo v dokumentácii. Nerobíme kontroly každé 3 mesiace pre nič za nič...)

Inými slovami: Ak na svietidle chýba kryt 5 rokov a vandali podpália sklad, príčinou požiaru bude svietidlo. punktum  Škleb
Roman Reinisch
Neverifikovaný uživatel @4

Oblíbenost autora: 0

« Odpověď #13 kdy: 06.02.2012, 19:53 » Odpověď s citací

Kuriozita to moc není, za provozu se baterie dobíjí v automobilu už v okamžiku když nastartujete.

Ano to je zřejmé i mě jako laikovi, dobíjení baterie za chodu motoru (provozu) je zajištěno díky funkci alternátoru. Ale to není tenhle případ. Mám za to, že tady šlo o nabíjení autobaterie u vozidla v klidu. Možná se ale pletu.
Jan Alin
*

Oblíbenost autora: 202

« Odpověď #14 kdy: 06.02.2012, 20:08 » Odpověď s citací

Ano to je zřejmé i mě jako laikovi, dobíjení baterie za chodu motoru (provozu) je zajištěno díky funkci alternátoru. Ale to není tenhle případ. Mám za to, že tady šlo o nabíjení autobaterie u vozidla v klidu. Možná se ale pletu.

Já to pochopil, mně pobavila ta formulace s kuriozitou.  Úsměv
Nabíjet vozidlo v klidu nabíječkou přímo v autě je možné. Většina těch malých přenosných nabíječek dobíjí dokonce menším proudem než je za jízdy v autě. Je třeba zajistit jen trochu větrání a odpojit baterku od auta.
Stran: [1] 2 3 Nahoru Poslední příspěvky Odpověď Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.094 sekund, 22 dotazů.