Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -A- Nově přidané příspěvky ke kontrole moderátory
| | |-+  Na vypnutém světle fázovka svítí, v některých odpojedných zásuvkách též, proč ?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Na vypnutém světle fázovka svítí, v některých odpojedných zásuvkách též, proč ?  (Přečteno 188 krát)
Zóna A - zde na příspěvky nelze odpovídat. Vyčkejte na přesunutí moderátory do zóny B
gotisek

Email
« kdy: 21.01.2012, 18:15 »

Moderátor: Toto téma se zde snad řešilo v mnoha jiných podobách, ne?
Odkud je tento slovosled? Není to nějaká porucha?
Na vypnutém světle fázovka svítí, v některých odpojedných zásuvkách též, proč ?

Máme RD - v přízemí rozvody starší, v patře el. rozvody dodělané v roce 2008 s následnou revizí, vše v mědi, třívodičové a CYKY. Předem podotýkám, že k měření mám starý digitální multimetr RTO DMM-3800-18 a též novou vadasku /SN-4/. Dále se přiznávám, že mám v roce 1998 ukončenou elektro průmku slaboproud, od té doby se elektru věnuju jen koníčkem, vyhl. 50 nemám. Dále doplňuji, že jsem si zde přečetl předešlé diskuse na podobná témata blikání úsporek a nebo mám ve světle 100V, ale moc jsem z odpovědí nepochopil.

A nyní k věci. Do poslední doby jsem nepozoroval nic divného. Až do doby když jsem do lustru namontoval úsporku BRILIUM model SIGNE 23W. Po vypnutí vypínače problikávala. Jde o stropní svítidlo v kuchyni připojené na křížový vypínač /3 vypínače/. Předtím v lustru byla klasická žárovka 70W a též úsporka BRILIUM model SIGNE 14W a toto jsem nepozoroval. Vyndal jsem tedy žárovku a změřil patici na žárovku :
1) při zapnutém vypínači vše OK - fázovka svítí na L, napětí 222V jsem naměřil na mezi L a PE i L a N - jak vadaskou tak multimetrem.
2) při vypnutém vypínači to již OK není - při dotyku na L se mi doutnavka na vadasce rozsvítila tak na polovic a když jsem druhý pól vadasky připojil na PE nebo N, vadaska nebručí, ale obě diody pod doutnavkou - červená i zelená mírně svítí. Při měření multimetrem jsem mezi L a PE i L a N naměřil napětí 80 - 100 V ! - opakuji, že fázovka vykazovala na L při vypnutém vypínači svícení !
Proměřil jsem poté krabičku ve které je světlo připojeno a též jsem mezi L a některými vodiči jimiž byly vzájemně propojeny vypínače zjistil napětí 100 V. Též jsem proměřil i druhé světlo v druhé straně místnosti, které je rozvedeno z jiné krabičky, ovšem ze stejného jističe - tam je to OK. Odpojil jsem proto v krabičce přívod k "chybnému" lustru - chtěl jsem vyloučit poškození (od myší) a částečné probíjení kabelu při vedení mezi krabičkou a lustrem, který vede volně půdou - kabel je OK a navíc poté v krabičce jsem zjistil totéž co před odpojením. Odpojil jsem proto v krabičce přívod od jističe a to všechny tři vodiče - L, PE i N a poté jsem v podružném rozvaděči odpojil u tohoto přívodu L - i poté jsem však vadaskou naměřil v podružném rozvaděči na tomto odpojeném L poloviční svícení doutnavky a též napětí 100V mezi tímto odpojeným L a PE i N v rozvaděči - porotýkám, že vodič L byl v tuto dobu odpojen jak v rozvaděči tak i v krabičce, tedy oba jeho konce !
Potom jsem jen tak proběhl patro - na žádném jiném svítidle jsem tento jev nezjistil. Pak jsem se dal na zásuvky a žasl jsem. Při připojeném stavu všechny fungovaly OK. Když jsem však přivod k některým přerušil vypnutím jističe, naměřil jsem v nich totéž co u lustru - při měření L doutnavka fázovky svítila na polovic, napětí indikováno jak mezi L a PE tak mezi L a N a to jak vadaskou tak multimetrem - opět okolo 100V. Potom jsem vše zakrytoval a radši toho nechal, protože se mne začala zmocňovat panika.

Zajímavé je to, že jsem to zjistil jen u světla a zásuvek k nimž kabely /světlo CYKY 3Cx1,5, zásuvky CYKY 3Cx2,5mm/ vedou přes půdu volně. Nemohlo tam dojít k probití ? Nebo nemůže to být tím, že jsou ty kabely volně a třeba teď když je zima … už nevím co vymyslet ..

Co s tím ? Prosím o radu než zavolám opravdového elektrikáře Úsměv)
Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.071 sekund, 19 dotazů.