Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  VŠE CO POMŮŽE - pomůcky, nářadí, literatura
| | |-+  Daně, odvody a příspěvky
| | | |-+  Jak legislativně vyřešit legální přivýdělek k zaměstnání?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jak legislativně vyřešit legální přivýdělek k zaměstnání?  (Přečteno 2007 krát)
Petr Doležal
*

Oblíbenost autora: 446

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #15 kdy: 07.02.2011, 21:13 »

Český zákoník práce:
§13
(4) Zaměstnanec v dalším pracovním poměru nebo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr u téhož zaměstnavatele nemůže vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny. U zaměstnavatele, jímž je stát, se věta první použije jen v případě, že se jedná o výkon práce v téže organizační složce státu.

Vypadá to, že práce na dohodu u jiného zaměstnavatele může být stejného druhu jako v zaměstnání
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Ján Pitoňák
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 33

Email
« Odpověď #16 kdy: 07.02.2011, 21:16 »

U svého zaměstnavatele opravuji trakční vozidla a přivydělávat si chci samozřejmě úplně ničím jiným (drobné opravy a montáže elektroinstalace a spotřebičů atd.)
Proto usuzuji, že předmět podnikání je zcela odlišný i když ve stejné profesi a nehrozí žádný střet se zákoníkem práce, ani s vnitropodnikovými předpisy.
Ak tak usudzujete, nič vám nebráni požiadať o súhlas vášho zamestnávateľa. 
Z mého pohledu je stále největším problémem legalizace smluvního vztahu mezi mnou a zákazníkem, protože ŽL se mi jednoduše nevyplatí pořizovat z výše uvedených důvodů.
A pokud opravdu nelze v tomto případě uplatnit dohodu o provedení práce, snad je možnou alternativou smlouva o díle.
V spotrebiteľskom vzťahu pri zmluve o dielo budete vystupovať ako dodávateľ. Podľa Obč.z. však dodávateľ je osoba, ktorá pri uzatváraní a plnení spotrebiteľskej zmluvy koná v rámci predmetu svojej obchodnej alebo inej podnikateľskej činnosti.

Takže sa asi živnosti nevyhnete. Alebo potom naozaj iba zmluva o vykonaní práce. Nájdite si nejakého živnostníka. Samozrejme aj on musí z toho niečo mať, inač do toho nepôjde.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka_NL

Email
« Odpověď #17 kdy: 07.02.2011, 21:31 »

Nechce se mi prostě věřit, že kvůli několika málo možnostem přivýdělku si musím pořídit ŽL... A najít si živnostníka, který bude ochotný kvůli zanedbatelné provizi řešit pro něj zbytečnou administrativu, to je podle mě také utopie. Takže to tak vypadá, že nejschůdnější řešení je klasická "fuška" bez papírů, jinak by se člověk asi více věnoval papírování a administrativě, než práci za peníze, kterou jako zaměstnanec logicky mohu provádět daleko v menší míře, než "klasický" živnostník.
Radim Strycharski
*

Oblíbenost autora: 77

« Odpověď #18 kdy: 07.02.2011, 22:25 »

Věřte nevěřte, je to prostě tak. Buď jste firma anebo nejste, co jiného byste chtěl být, když chcete dodávat přímo zákazníkovi?

1. Pokud váš zaměstnavatel může dodávat stejnou činnost jako Vy, potřebujete jeho souhlas.
2. Musíte si udělat § 8 vyhl. 50 (osvědčení).
3. Musíte si zřídit živnostenský list a současně si udělat na příslušné pobočce TIČR oprávnění.
4. Přihlásíte se k dani (nebo k daním) na finanční úřad.
5. Přihlásíte se na zdravotní pojišťovnu kvůli placení zdravotního pojištění.
6. Přihlásíte se na OSSZ kvůli placení sociálního zabezpečení.
7. Pokud budete dodávat svou činnost jiným firmám, musíte dodržovat jejich vnitropodnikové předpisy týkající se cizích právních subjektů.
8. Povedete firmu v souladu s veškerou související legislativou (evidence majetku, odpadové hospodářství, BOZP atd.).
akademik.richard

Email
« Odpověď #19 kdy: 07.02.2011, 23:11 »

Nechce se mi prostě věřit, že kvůli několika málo možnostem přivýdělku si musím pořídit ŽL... A najít si živnostníka, který bude ochotný kvůli zanedbatelné provizi řešit pro něj zbytečnou administrativu, to je podle mě také utopie. Takže to tak vypadá, že nejschůdnější řešení je klasická "fuška" bez papírů, jinak by se člověk asi více věnoval papírování a administrativě, než práci za peníze, kterou jako zaměstnanec logicky mohu provádět daleko v menší míře, než "klasický" živnostník.

Vítejte ve světě "velkého podnikání".  Ano, prostě to tak je. Chcete si přivydělat ve svém (volném) čase. To je chvályhodné, nicméně žijeme v jakžtakž civilizovaném světě, a tudíž platí nějaká pravidla. Neříkám, že jsou ideální, ale zaplaťpánbůh alespoň za ně. Základním pravidlem je platit daně. Dalším pravidlem, v našem řemesle ne nepodstatným, je splnění odborných požadavků. Tím, že je budete ignorovat, určitě budete schopen nabídnout zákazníkovi výhodnější cenu, o tom žádná. Zákazník, který si vybere vaši "firmu" se ovšem vydává napospas elektrikáři-dobrodruhovi. S tím souvisí riziko neodborně provedené instalace (neberte to osobně - neznám vás). Vzdává se možnosti reklamace.  Nejste firma a tudíž se nemusíte řídit pravidly, kterými se řídíme my ostatní blbci. Také vás žádná pojišťovna nepojistí pro případ chyby z vaší strany - pojistka na blbost. Až nedejbože vyhoří barák, protože jste udělal nějakou chybu, tak bude škoda vymáhána po vás, případně po revizákovi, který provedl revizi po meloucháři.
Jsem zaměstnanec a zároveň vlastním živnostenské oprávnění. Takže odevzdávám určitou část svého výdělku "velkopodnikatele" do rukou naší "milované vlády".
Může se nám to nelíbit, můžeme s tím dokonce nesouhlasit, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat.
Kamil Novák
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 287

WWW Email
« Odpověď #20 kdy: 08.02.2011, 02:29 »

Nechce se mi prostě věřit, že kvůli několika málo možnostem přivýdělku si musím pořídit ŽL...

Proč vás jímá taková hrůza z pořízení živnostenského oprávnění? A když nebudet provádět činnost, která není v konfliktu s předmětem činnosti vašeho zaměstnavatele, tak není co řešit.  vegeeet

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj
František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 47

RT E2-A

« Odpověď #21 kdy: 08.02.2011, 06:30 »

Nikde jsem neviděl aby zaměstnavatel v nějaké kolonce povoloval živnost, když jste zaměstnaný...?
To co každý dělá po pracovní době nikomu nic není...!! ajoooo
To by nesměli třeba lékaři mít u stejného zaměstnavatele zase dohodu na služby!!A zase jako lékaři...!
To by všichni porušili zákon jak popisuje kol. DOLEŽAL !!To jsou tisíce lidí!

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Roman Šafránek
*

Oblíbenost autora: 11

« Odpověď #22 kdy: 08.02.2011, 07:30 »

Nějak tomu nerozumím...
Když budu chtít "aktivně" nabízet práce (já vám to udělám...) tak je to jasně podnikání, není co řešit a měl bych mít živnoťák...
Když za mnou párkrát do roka přijdou známí, sousedi... s nějakou drobností, tak se prostě domluvit co zato, udělat, nic nedanit... a obě strany jsou maximálně spokojené (on to má levně a neživíme stát, který nás stejně okrádá kde se dá)
Když za mnou přijde někdo z nějaké firmy, že by potřeboval s něčím pomoct (protože rekonstuují kanceláře nebo mají větší akci a nemají na ni dost lidí) tak se s ním uzavře dohoda o provedení práce a je hotovo

Zdenek Rajmont
*

Oblíbenost autora: 137

Na vedení je nejdůležitější nemít je dlouhé.

« Odpověď #23 kdy: 08.02.2011, 07:35 »

Citace
Nikde jsem neviděl aby zaměstnavatel v nějaké kolonce povoloval živnost, když jste zaměstnaný...?
To co každý dělá po pracovní době nikomu nic není...!
Ale je. Pokud je váš předmět podnikání shodný s předmětem podnikání zaměstnavatele, musíte mít jeho souhlas.

Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz
Jirka_NL

Email
« Odpověď #24 kdy: 08.02.2011, 07:44 »

Je to tedy tak, že 1)pokud budu vykonávat práci elektrikáře "na dohodu" pro nějakou firmu a opravím např. vypínač v koupelně, je vše v pořádku. Ovšem 2)opravím-li tento vypínač v koupelně sám, má to svá úskalí - není možnost reklamace, nemusím se řídit pravidly, nikdo mě nepojistí a v hrozí mi tedy úhrada případných škod, pokud vzniknou mým neodborným zásahem.

Ovšem je tedy otázkou, kdo zodpovídá za vzniklou škodu v prvním případě - tj. při práci na dohodu. Sám zaměstnanec, nebo zaměstnavatel? Pokud zaměstnanec - nevidím potom rozdíl mezi variantou 1 a 2, pokud zaměstnavatel - dohoda o provedení práce by se tímto stala pro něj velkým rizikem ( v elektro oboru obzvlášť) a myslím, že by ji jen málokdo v praxi využíval.

Jinak souhlas s p.Šafránkem, takhle nějak to nyní vidím i já...
Radim Strycharski
*

Oblíbenost autora: 77

« Odpověď #25 kdy: 08.02.2011, 07:54 »

To Šafránek

Jsou tři možnosti:
1. Zákazník od vás potřebuje fakturu. Pak jste firma se vším všudy.
2. Někdo si vás najme na dohodu o provedení práce. Pak děláte pro něj, fakturu nevystavujete, naopak přijímáte výplatní pásku. Jestli váš objednatel chce Vaši práci pro sebe nebo pro někoho jiného je jeho věc a jeho odpovědnost.
3. Nikdo žádnou fakturu ani výplatní pásku nepotřebuje a pak není co řešit.

Ovšem je tedy otázkou, kdo zodpovídá za vzniklou škodu v prvním případě - tj. při práci na dohodu. Sám zaměstnanec, nebo zaměstnavatel?

Za škodu odpovídá dodavatel, tedy firma. Pokud má firma zaměstnance, může na nich samozřejmě škodu uplatňovat (zase podle zákoníku práce).
Jiří Schwarz
*

Oblíbenost autora: 215

« Odpověď #26 kdy: 08.02.2011, 08:53 »

max. 150 hod. ročně u jednoho zaměstnavatele.

Tohle je celkem nesmysl, to se bez problémů obchází. Když se vrátím X let do minulosti, dostal jsem za jistou práci kolem 3000Kč, ale ve smlouvě bylo napsáno 2 hodiny. Sice jsem na tom těch hodin strávil podstatně víc, ale aby mě moc "nezatížili limit", kdyby ještě něco potřebovali.

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 47

RT E2-A

« Odpověď #27 kdy: 08.02.2011, 10:43 »

Souhlas s kol. Schwarzem

Těch 150 hodin je téma i dnešních dnů "díky-odejdeme".. Hněv
Zaměstnavatel pak nad 150 hodin udělá další smlouvu z těmi samými co jsou jako kmenoví zaměstnanci....
a pak už mohou chodit do práce další stovky hodin měsíčně... Zlej

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Stran: 1 [2] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.096 sekund, 21 dotazů.