#105# Ověřte si, zda jste tento příspěvek zadal opravdu dle místních pravidel!
http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2005-08-20.0921427551
Dobry den
rozhodl sem se v na nasem patre (5p) v 11 patrovem bytovem dome udelat osvetleni na chodbe pomoci pohybovych cidel. Vse sem navrtal pozapojoval cidla, otestoval, ze to funguje a rozhodl sem se pripojit 230 V z krabice ktera je nad kazdym vypinacem na chodbe. (Kdyz jsem testoval zda mi to funguje natahl sem si prodluzovacku z sveho bytu)
Jake bylo me prekvapeni kdyz sem zjistil, ze tam nemuzu najit stalou fazi.
Ve svorkovnici je klasicky venecek a jsou zapojene 3 pole. Jedno z nich sem bezpecne idetifikoval jako nulove (nevim jak to napsat, proste by tam mel byt modry vodic)
Ovsem se zbylymi dvema poli si nevim rady.
Na jednom jsou zapojeny 3 vodice (vsechny cerne), kde:
jeden z nich vede dolu k vypinaci (zmereno)
zbyle dva netusim, oproti zemi je na nich napeti cca 90 V
Na druhem zbyvajicim poli ve venecku jsou 4 vodice (vsechny zelene), kde:
jeden z nich vede k vypinaci (zmereno)
jeden z nich vede k zarovce (zmereno)
zbyle dva netusim na co jsou
Pokud neni sepnut vypinac, neni zde proti zemi zadne napeti
Kdyz spojim vodic od zarovky (zeleny) s polem kde jsou cerne vodice, nestane se nic.
Pokud sepnu vypinac, objevi se mi na poli s zelenymi vodici 230 V oproti zemi
Na poli s cernymi vodici jsem pote schopen namerit cca 200 V oproti zemi
Vubec tomu nerozumim, myslel jsme si, ze tam bude jeden staly privod a jeden odvod na zarovku + do dalsich pater. Asi to ma nejakou souvislost s casovym spinacem dole ve sklepe.
Prosim Vas, nema nekdo schema zapojeni osvetleni na chodbach v bytovem dome? Potrebuji proste odnekud dostat stalych 230 V at je vypinac sepnut nebo ne.
Pocitam, ze nemuzu na svem patre vypinac natvrdo spojit (tim bych dostal stalych 230 V na poli s zelenymi vodici) , jelikoz asi pak budou sviti vsechny svetla v celem baraku. Nebo se pletu?
Diky moc za jakoukoliv radu