Anton Nováček
Neverifikovaný uživatel @2

|
 |
« kdy: 24.03.2025, 16:31 » |
|
Jsou zásuvky na přiložených fotografiích umístěny v souladu s normami a zda je možné, že prošly revizní kontrolou. Byl jsem upozorněn, že zásuvka by měla být umístěna minimálně 20 cm od umyvadla, což v tomto případě rozhodně není splněno (zásuvka v technické místnosti se nachází přímo pod umyvadlem).
Od stavební firmy jsme obdrželi revizní zprávu, ve které je uvedeno: "Zásuvky jsou umístěny mimo zóny 0, 1, 2 i mimo umývací prostor."
Na základě podnětu od návštěvy, která mě upozornila na špatně umístěnou zásuvku, jsem se začal podrobněji věnovat revizní zprávě a zjistil jsem, že v ní chybí několik zásuvek. Navíc jsou v ní nesprávně uvedeny některé vodiče, konkrétně jejich průřezy.
Jaká je v tomto případě tolerance revizní zprávy? Je taková nepřesnost ještě v pořádku? Dům je součástí developerského projektu a začínám mít podezření, zda revizní technik skutečně provedl kontrolu na místě, nebo zda byla zpráva pouze zkopírována, protože se jednalo o identické domy (ale s elektřinou dle požadavek zákazníka).
Moderátor - Zveřejnění příspěvku zdržuje nedodržení pravidel a nesmysly jako tento: "Revizní zpráva - zásuvky vedle umyvadla dle normy?".
|
|
|
|
|
Anton Nováček

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 26.03.2025, 09:26 » |
|
Načo slúžia tie zásuvky pod umývadlom? Lebo developerská výstavba nepozná prekážky. Chcete zásuvku nad vaňou? Bude tam. Chceli ste zásuvky pod umývadlom? Sú tam.
Ani jedna ze zásuvek nebyla na základě mého požadavku, byly standardně v projektu. Netuším, jaký byl jejich konkrétní záměr.
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 27.03.2025, 07:51 » |
|
Co dodat, projektant nezná požadavky norem, nebo někdo neumí pracovat podle projektu.
Zásuvka u umývadla je užitečná, ale její umístění pod umývadlem je chybné. Vždyť běžně používané spotřebiče u umývadla (holící strojek, fén, kulma) vyžadují zásuvku nad umývadlem, protože přívodní kabel těchto spotřebičů nebude ani dostatečně dlouhý pro snadné používání. Náprava by nebyla jednuchá ani levná, doporučil bych alespoň vyměnit zásuvky za provedení IP44. Na jedné z foto je zásuvka obsazena vidlicí, nevím o jaký spotřebič se jedná, ale bylo by dobré ho ze zásuvky vypínat, pokud není v provozu. Na výsledku revizní zprávy (zřejmě prapodivně vzniklé) to nic nezmění, ale bezpečnost to mírně zlepší.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 27.03.2025, 15:48 » |
|
Já to vidím tak, že je jednoznačně porušeno ustanovení ČSN 33 2130 ed.4 (předtím stejné ustanovení v ed.3) o umístění zásuvek a spínačů vně umývacího prostoru čl. 8.8.2. Je to závada a myslím, že poměrně vážná a tudíž neměla být vydána výchozí revize s kladným stanoviskem o bezpečnosti revidované elektroinstala ce. Jsem přesvědčený, že zde žádné úlevy nemají co pohledávat. Někdo to podělal a je potřeba to uvést do takového stavu, aby bylo vše dle normativních požadavků.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 28.03.2025, 08:52 » |
|
Zásuvka bude dle normativního požadavku 20cm od hrany umývacího prostoru. Srozumitelné, jasné. Pak není potřeba žádného vámi zmiňovaného prodlužováku a jiných opičáren.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Anton Nováček

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 28.03.2025, 09:24 » |
|
Děkuju všem za názory!
S ohřívači vody se zde nepočítalo, jedná se o novostavbu a teplá voda je rozvedena do celého domu. Zásuvka je umístěna i nad umyvadlem (spodní okraj ve výšce 115 cm od podlahy), takže ani teorie, že by bylo dodrženo umístění podle půdorysu, ale ne výška, tímto neobstojí.
Když jsem konfrontoval stavbyvedoucíh o s tím, že nebyla dodržena norma, snažil se mě přesvědčit, že jediné pravidlo je, že zásuvka musí být vzdálena 60 cm od zdroje vody (od baterie), a to klidně horizontálně, diagonálně nebo vertikálně, tedy klidně i přímo pod umyvadlem. Když jsem ho požádal, aby mi k tomu poskytl nějaký podklad, odpověděl, že si to mám najít na internetu.
Jak mu tedy mohu dokázat, že neměl pravdu a že zásuvky normu porušují? Mám si zavolat revizního technika, který mi vystaví potvrzení o porušení normy? Ani po něm nechci, aby to opravil, jde mi spíš o princip, protože ohledně těch zásuvek byl dost nepříjemný.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 28.03.2025, 09:30 » |
|
Ano, obraťte se na svého revizního technika.
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 29.03.2025, 10:06 » |
|
Ano, obraťte se na svého revizního technika.
No, nevím nevím jestli bude mít vyjádření RT váhu k nápravě stavu, stavaři v tom běžně umějí chodit a bude to tedy jen další z názorů na věc.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 29.03.2025, 13:33 » |
|
No, nevím nevím jestli bude mít vyjádření RT váhu k nápravě stavu, stavaři v tom běžně umějí chodit a bude to tedy jen další z názorů na věc.
Pak se tedy lze ještě obrátit na Unii soudních znalců http://uniesoudnichznalcu.cz/databaze-odborniku?filter%5Borientations%5D%5B0%5D=1I když podle mého, vyjádření RT, které se nenechá jen tak přebít tvrzením nějakého vyčůraného stavaře, má rovněž svoji váhu a nesmí se nikomu ustoupit.
|
|
|
|
Ivan Polínek
OSVČ

Praha; působiště celá ČR
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 29.03.2025, 17:20 » |
|
Jen pro doplnění, umístění zásuvek nevyhovuje ČSN 332130 ed. 4, čl. 8.8.2 a obrázek č. 1. S tímto můžete argumentovat. Pokud má stavbyvedoucí jiný názor. ať ho doloží písemně. Jinak je to JPP - jedna paní povídala. Takto to dopadá, když o elektrice rozhoduje zedník Když developer je ochoten za revizi jednoho bytu zaplatit jen 500Kč, toto vezmou jen zoufalci a kaskadéři, kteří instalaci ani nevidí. a podle toho to pak vypadá. Výše uvedená norma je po přihlášení veřejně přístupná zdarma, viz odkaz. https://sponzorpristup.agentura-cas.cz/zobrazit.aspx
|
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 29.03.2025, 21:50 » |
|
... jestli bude mít vyjádření RT váhu k nápravě stavu...
Přesně. Revizní zpráva není zákon, je to jakýsi názor na stav elektroinstala ce z hlediska bezpečnosti. A pokud budou existovat dvě a každá bude tvrdit něco jiného, kdo to rozhodne? Soud? Nepředpokládám, že soudce bude odborník, takže by záleželo na tom, kdo přijde s jakým odborným posudkem a který právní zástupce přesvědčí soudce o svém výkladu svojí pravdy
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 30.03.2025, 08:46 » |
|
Nepředpokládám, že soudce bude odborník, takže by záleželo na tom, kdo přijde s jakým odborným posudkem a který právní zástupce přesvědčí soudce o svém výkladu svojí pravdy Co jsem se dozvěvěl, tak který RT má lepšího právníka (nemusí být ani elektro) ten si argumenty najde. PS: (Nedávno jsem řešil černý odběr s majitelem nemovitosti (pronajatého) jednoho nočního baru, kde někdo přehodil vodiče měření na byt,který byl pronajímán.Doš lo se na to až na rok.Majitel to dal právníkovi a ten mě volal, měl dost velké znalosti z elměrového rozvaděče.Ptal jsem se ho, jak to ví,řekl že je vyučen elektrikář a dělával u EZ Brno na měření,dnes je JUDr...I tak se z elektrikáře stane advokát....  )
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 30.03.2025, 12:53 » |
|
Ono to tak moc velký paradox není. V případě maléru a soudní dohry, koho budou popotahovat? V prvním případě výrobce/dovozce, který prohlášením garantoval bezpečnost zařízení, ve druhém případě elektrikáře, který zásuvku namontoval, kam neměl.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|