Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Musí být prostory "Dentální hygieny" VEZ třídy 1?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Musí být prostory "Dentální hygieny" VEZ třídy 1?  (Přečteno 1080 krát)
Marek Poláček
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 19.11.2024, 10:40 »

Setkal se zde někdo z kolegů, že by prostory výhradně pro „dentální hygienu“ nebyly začleněny do VEZ tř.1 ?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #1 kdy: 19.11.2024, 15:40 »

V -710máte asně uvedeno, že pokud výkon nejde (nebo těžce) opakovat ,tak je to v třídě 1.
Dentální hygienu můžete opakovat i 10x bez újmy na pacientovi... tanecek
(Něteří projektanti neví a dávají to do jiných kategorií)
A co protkol o zařazení místností ve zdravotnictví??
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Marek Poláček
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #2 kdy: 19.11.2024, 16:07 »

Dostala se mně do rukou pouze revize s negativním závěrem, že nejsou splněny podmínky ..-7-710 a že nebylo předloženo “Stanovisko” od TIČR. K ostatní dokumentaci jsem se zatím nedostal. Určitě to ani nikdy předtím nebyla zubařská ordinace. Musím ještě počkat na dodání ostatní dokumentace. Celá tato situace mi příjde hodně nestandartní.
Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #3 kdy: 23.11.2024, 22:54 »

Ordinace tzv. dentální hygieny jako samostatná kategorie neexistuje.
Je to prostě ošetřovna/vyšetřovna a nechápu, že v tom někdo může vidět místo pro diskusi.
Ve skupině 0 být nemůže (neboť "příložné části) a "dvojka" je skoro nesmysl.
Takže kde jinde by to mělo být?

V -710máte asně uvedeno, že pokud výkon nejde (nebo těžce) opakovat ,tak je to v třídě 1.
Dentální hygienu můžete opakovat i 10x bez újmy na pacientovi... tanecek 
Nejsem si úplně jist jak to myslíte, ale každopádně jste si čl.710.3.6 trochu "ohnul".

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Jirka Dobrovolný
*

« Odpověď #4 kdy: 24.11.2024, 12:48 »

Nařízení vlády 190/2022 Sb. o VTEZ

§4
(1) Vyhrazeným elektrickým zařízením I. třídy je

d) elektrická instalace ve zdravotnických prostorech, s výjimkou zdravotnických prostorů, kde se nepředpokládá použití žádných příložných částí a kde zkrat zdroje nebo jiná porucha nemůže způsobit ohrožení života a zdraví osob, majetku nebo životního prostředí,

ČSN 33 2000-7-710

čl 710.3.4 příložná část je část přístroje, která je při funkci nezbytně v kontaktu s pacientem. (Což propriety pro dentální hygienu mnohdy mají, že...)

čl. 710.3.5
skupina 0: nepředpokládá se použití příložných částí

čl. 710.3.5
skupina 1: výpadek nezpůsobí ohrožení, předpokládá se použití příložných částí

čl. 710.3.7
skupina 2: ohrožení výpadkem napájení + předpokládá se použití příložných částí

Takže asi není o čem polemizovat.
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #5 kdy: 24.11.2024, 16:12 »

Nařízení vlády 190/2022 Sb. o VTEZ

§4
(1) Vyhrazeným elektrickým zařízením I. třídy je

d) elektrická instalace ve zdravotnických prostorech, s výjimkou zdravotnických prostorů, kde se nepředpokládá použití žádných příložných částí a kde zkrat zdroje nebo jiná porucha nemůže způsobit ohrožení života a zdraví osob, majetku nebo životního prostředí,

Takže, když doktorka řekne, že bude používat z příložáků jen EKG, který je napojený vyloženě z notebooku a stejně tak měření tlaku krve, pak jde o citovanou výjimku? Já si myslím, že ano.  Ordinace obvodních lékařů v mnoha případech nemají jiné vybavení.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Milan Hudec
*

« Odpověď #6 kdy: 24.11.2024, 17:23 »

Ano, ovšem NB v době vyšetření bez síťového zdroje, jinak se mnohdy jedná o PELV, či pri přísnějším pohledu FELV.
Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #7 kdy: 24.11.2024, 22:34 »

Dostala se mně do rukou pouze revize s negativním závěrem, že nejsou splněny podmínky ..-7-710 a že nebylo předloženo “Stanovisko” od TIČR. K ostatní dokumentaci jsem se zatím nedostal. Určitě to ani nikdy předtím nebyla zubařská ordinace. Musím ještě počkat na dodání ostatní dokumentace. Celá tato situace mi příjde hodně nestandartní.

Za ještě necelý rok zpátky jsem se dostal do 3 nových, shodou okolností stomatologický ch, ordinací, které platily obce a města. Neboť lid si to žádá..

A všude byl skoro stejný scénář :
1) 2 projektanti vůbec netušili, že existuje nějaká ČSN 33 2000-7-710, a ten 1 pravděpodobně vyštrachal v archivu projekt tak z přelomu století. Tudíž vyprojektovali v podstatě obecné nebytové prostory.
Takže žádné svorky pro pospojení, žádné zálohované svítidlo, RCD typu AC, v určení VV žádné BA3...

2) elektrikáři ve všech případech pravděpodobně dělali instalace zdravotnických prostorů poprvé, takže jim nepřišlo taky nic divné. Ale těm bych to neměl za zlé, protože měli projekty.
Co ale netušili, že mají povinnost "napráskat se" na TIČR ohledně žádosti o vydání Stanoviska nebo dnes Osvědčení. Takže nic takového se nestalo.  podivej

3) Na místně příslušných Stavebních úřadech netuší, že bez existence Stanoviska/Osvědčení nelze pro Zdravotnické prostory vydat souhlas s užíváním (zkolaudovat). A zkolaudovalo se  Smutek

4) No a když jsem těm starostům řekl, že vlastně nemají žádné ordinace a že tam ti zubaři ordinují prakticky načerno, tak jim spadla čelist. Jeden jen poznamenal, že to není možné, když těch pár místností stálo 2,5 Mega. Ale těm to nelze mít za zlé.
Oni se jen spolehli na "systém",  který ale nefunguje...  zle

Takže mi přijde úsměvné zde řešit akademický "problém" jestli je dentální hygiena v 0 nebo 1.

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.044 sekund, 22 dotazů.