Souhlasím, že bych čerpadlo měl také rád "pod chráničem", ale bohužel jsem nebyl schopen najít elektrikáře, který by toto vyřešil.
S tím nasazením chrániče typu B jsem si toho vědom - mám střídač Solax X3 hybrid G4 se zapojenou EPS. V manuálu se právě píše, že střídač obsahuje integrovaný chránič proti unikající DC složce proudu. Upozornil jsem na to i revizáka, který mimo jiné reviduje montáže FVE, ale nějak poměrně složitě mi vysvětloval, proč tam chrániče typu B stejně být musí. Detailní zdůvodnění si bohužel nepamatuji, nějak to souviselo s tím EPS/ostrovním provozem.
Ohledně nevhodnosti umístění frekvenčního měniče ve zhlaví vrtu, jsem si toho vědom. Bohužel jsem při stavbě domu podcenil chráničky/rezervní kabely/možnosti rozšíření do budoucna, a v současné době by vytažení extra kabelu z domu na zahradu bylo asi dost složité. Proto jsem se rozhodl mít frekvenční měnič ve zhlaví vrtu.
Situace je taková, že z hlavního domovního rozvaděče jde kabel 5x2,5 cca 15 m do zhlaví vrtu, kde je podružný rozvaděč. Z podružného rozvaděče jde kabel cca 1m do frekvenčního měniče a z něho pak jde kabel rovnou do čerpadla ve vrtu, který je 70 m. Čerpadlo je v hloubce cca 65 m. Čerpadlo má napájení 3x230 V, frekvenční měnič je 1x230 V vstup/3x230 V výstup.
S frekvenčním měničem se to má tak, že původně použitý (vyplavený) se již nedá sehnat, takže aktuálně jsem zakoupil a plánuji namontovat tento:
https://www.e-cerpadla.cz/ridici-jednotka-pumpa-e-line-drive-04-075--22-kw-1-x-230-v3-x-230-v-d-9725.html...v manuálu jsem se dočetl, že pokud je kabel k čerpadlu delší než 50 m, je doporučena instalace filtru. Nedokáži zhodnotit, jak moc akutní to je nebo není problém. Moc se nedokáži zorientovat v nabídce filtrů a zjistit, který by byl vhodný. Zároveň se mi tím pádem zdá, že zde filtr asi součástí není.
Z toho podružného rozvaděče ve zhlaví vrtu každopádně vede další kabel ven - je zde zatím instalován zásuvkový sloupek na zahradě. V dohledné době bych to ale rád prodloužil o dalších cca 15 m ke skleníku a zahradnímu domku.
Řikal jsem si, že pokud by ten chrániče BFq problémy vyřešil, tak bych do toho třeba šel. Pokud existuje nějaké rozumné řešení se zmíněným filtrem, určitě bych to také zvážil (zejména, pokud by to bylo levnější a spolehlivější).
Co jsem tak procházel manuál, tento frekvenční měnič asi nemá možnost nastavení funkce hlídání zemního proudu.Mezi frekvenčním měničem a motorem čerpadla žádné další prvky instalovány nejsou, takže to je v pohodě. Kabel k čerpadlu byl dodán výrobcem a měl by být H07RN 4G1.
Budu rád za nějakou reakci, která zohlední i výše uvedené informace.