Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Nejsem vyučen v oboru elektrikář, jaký rekvalifikační kurz potřebuji?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Nejsem vyučen v oboru elektrikář, jaký rekvalifikační kurz potřebuji?  (Přečteno 1823 krát)
Jindra Novotný
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 14.09.2024, 11:36 »

Před 4mi roky jsem dostudoval střední školu v oboru pozemní stavitelství. Teď se živím jako udržbář. Rád bych začal pracovat jako elektrikář. Poradil by mi někdo jaký rekvalifikační kurz by pro mně byl vhodný? Na stránkách https://jubela.cz/rekvalifikacni-kurzy/ jsem našel nějaké kurzy, ale je jich tam víc od "Montér el.instalací (ELEKTRIKÁŘ) - profesní rekvalifikace" po "Montér slaboproudých zařízení". Moc se v tom nevyznám co bych vlastně potřeboval. Máte někdo zkušenosti s nějakým kurzy?

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #1 kdy: 14.09.2024, 19:27 »

To je stále dokola. Rekvalifikace dělá kdejaké učiliště. Už to zde bylo popsáno. Ale osobně neznám žádného absolventa. Takže osobní zkušenost ...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektrika NENÍ časopis!
Jan Palička
*

« Odpověď #2 kdy: 14.09.2024, 22:01 »

Najdětě si učiliště nebo školu, kde dělají rekalifikační kurzy v oboru 26-51-H/01 (elektrikář) nebo 26-51-H/02 (elektrikář silnoproud). Jako absolvent získáte úplnou profesní kvalifikaci a pak se můžete přihlášit i k závěrečné zkoušce a získat výuční list
jakubvitekvlnecka
Neverifikovaný uživatel @5

« Odpověď #3 kdy: 16.09.2024, 13:19 »

Odkud jste?
Jindra Novotný

« Odpověď #4 kdy: 16.09.2024, 20:38 »

Okolí Tábora, ale nemám problém dojíždět nějakou rozumnou vzdálenost.
Radim Strycharski
*

« Odpověď #5 kdy: 17.09.2024, 14:15 »

Mě by spíš zajímalo, jak se dělá ta úplná profesní kvalifikace.
Václav Třetí
*

« Odpověď #6 kdy: 17.09.2024, 16:51 »

Nechci shazovat rekvalifikace, ale nevím, nevím. Kdysi jsem jednoho takového absolventa znal a byl dobrý, jak se na vsi říká, "akorát za vůz, aby hnůj nepadal".  V jedné firmě, se kterou jsem spolupracoval, byl a snažili se ho něco doučit. Jak to s ním dopadlo netuším, pak jsem tam chvíli nebyl a už jsem ho tam nepotkal. Byl to nějaký rychlokurs, snad to bylo jen na jeden školní rok - možná ani ne celý..

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
jakubvitekvlnecka

« Odpověď #7 kdy: 17.09.2024, 18:48 »

Mnozí lidé pracují nebo chtějí pracovat v oboru, pro který nemají kvalifikační předpoklady. Zákon č. 179/ 2006 Sb.,  o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, vytvořil možnosti získat celostátně platné osvědčení i pro znalosti a dovednosti, na které dosud nemáte žádný „papír“ (výuční list, maturitní vysvědčení). Celý systém zjednodušeně řečeno nevyžaduje docházku do školy a soustavnou přípravu na zvolený obor.  Stačí vykonat jednotlivé profesní kvalifikace (formou zkoušky),  které opravňují k tomu, aby byl zájemce připuštěn k vykonání závěrečné zkoušky a následně získal výuční list.

Člověk pak po složení závěrečné zkoušky má stejný výuční list jako ostatní elektrikáři. Zkouška probíhá stejně jako na učňáku. Písemné,  praktické a ústní.  Bez nějakých úlev.

Absolventi profesních kvalifikací nejsou ani horší a ani lepší elektrikáři než ostatní.  Sami si pak vyberou zda budou matláci nebo špička v oboru.

Informace v prvním odstavci jsem  stránek SPST Třebíč.
Zbytek z vlastní zkušenosti.  Sám jsem absolvoval profesní kvalifikaci
jakubvitekvlnecka

« Odpověď #8 kdy: 17.09.2024, 21:57 »

Okolí Tábora, ale nemám problém dojíždět nějakou rozumnou vzdálenost.

Profesni kvalifikace nabízí v Hluboké nad Vltavou
SOSEHL.CZ
Václav Třetí
*

« Odpověď #9 kdy: 18.09.2024, 06:07 »

Mnozí lidé pracují nebo chtějí pracovat v oboru, pro který nemají kvalifikační předpoklady.

Já jsem se setkal s rekvalifikacem i v rámci úřadu práce. Tam byl problém, že ne všichni se chtěli a měli předpoklady stát se řemeslníky v oboru, který ÚP nabízel.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jan Č
Neverifikovaný uživatel @2
*

« Odpověď #10 kdy: 18.09.2024, 09:37 »

rekvalifikační kurz je možno absolvovat i zdarma od ÚP ,  i když nejste nezaměstnaní.
jakubvitekvlnecka

« Odpověď #11 kdy: 19.09.2024, 06:22 »

Zde je potřeba rozlišit REkvalifikaci a profesní kvalifikaci. Bez profesní kvalifikace nebudete připuštěni k učňovské zkoušce. Ke složení profesních kvalifikací nepotřebujete REkvalifikaci. Stačí odborné znalosti jejichž znalost prokážete autorizované osobě. podivej
   Pro obor elektrikář se jedná o těchto 5 kvalifikací: Montér elektrických instalací, elektrických sítí, elektrických rozvaděčů,  slaboproudých zařízení a  montér hromosvodů.
Po složení profesních kvalifikací šup k učňovským zkouškám.
  REkvalifikace mohou obsahovat zajištění přípravy na kvalifikace. Mohou zajišťovat i výše zmíněnou autorizovanou osobu. Ale kvalifikace je nevyhnutelná i v rámci REkvalifikace. 

Jan Č
Neverifikovaný uživatel @2
*

« Odpověď #12 kdy: 19.09.2024, 10:29 »

Po složení profesních kvalifikací šup k učňovským zkouškám.
  REkvalifikace mohou obsahovat zajištění přípravy na kvalifikace. Mohou zajišťovat i výše zmíněnou autorizovanou osobu. Ale kvalifikace je nevyhnutelná i v rámci REkvalifikace. 

k čemu bude dobrý výuční list, jestli součástí rekvalifikace je i profesní zkouška, nahrazující i praxi, tedy pokud jsem správně četl vyhlášku, po absolvování rekvalifikace zakončené profesní zkouškou si absolvent může rovnou přihlásit na par.7  ,  udělat oprávnění od TIČR a založit si ŽL?
jakubvitekvlnecka

« Odpověď #13 kdy: 19.09.2024, 11:17 »

k čemu bude dobrý výuční list, jestli součástí rekvalifikace je i profesní zkouška, nahrazující i praxi, tedy pokud jsem správně četl vyhlášku, po absolvování rekvalifikace zakončené profesní zkouškou si absolvent může rovnou přihlásit na par.7  ,   udělat oprávnění od TIČR a založit si ŽL?

Ano v zákoně č. 250/2021 Sb. se v § 19 se píše že osoby znalé mohou mít pouze profesní kvalifikaci.
 Ale také že musí mít odbornou praxi v délce, dle oboru a stupně vzdělání, míry rizika a činnosti vykonávané na elektrickém zařízení.
 Nepíše se tam že rekvalifikace praxi nahrazuje...

S tím že na zřízení živnosti stačí doklad o rekvalifikaci máte pravdu.

Jindra Novotný

« Odpověď #14 kdy: Včera v 14:07 »

Takže jestli to správně chápu, pokud člověk udělá výuční list v oboru elektrikář (26 – 51 – H/01) má i těch 5 kvalifikací nebo to jsou pak zkoušky navíc?
Případně, kdyby chtěl potom i vzdělání na elektrikare silnoproud (26-51-H/02)?
Jan Bocek
*

« Odpověď #15 kdy: Včera v 20:00 »

Před 4mi roky jsem dostudoval střední školu v oboru pozemní stavitelství. Teď se živím jako udržbář. Rád bych začal pracovat jako elektrikář.

Poradil by mi někdo jaký rekvalifikační kurz by pro mně byl vhodný? Na stránkách https://jubela.cz/rekvalifikacni-kurzy/ jsem našel nějaké kurzy, ale je jich tam víc od "Montér el.instalací (ELEKTRIKÁŘ) - profesní rekvalifikace" po "Montér slaboproudých zařízení". Moc se v tom nevyznám co bych vlastně potřeboval. Máte někdo zkušenosti s nějakým kurzy?

"Rád bych začal pracovat jako elektrikář".
Trochu bych nasměroval ten dotaz do slutečné praxe.
Budu majitel firmy Elektro, anebo odpovědná osoba za elektro.
Rád bych začal u vás pracovat jako elektrikář.
Dobře, jaké máte vzdělání a jakou máte praxi. Prostě chci vědět co umíte.
Pokud mne aspoň trochu oslovíte tím, že můžete být užitečný, tak.....

Tak to uděláme tak. Dostanete 1/2 roční zkušební lhůtu a přidělím vám patrona s kterým budete pracovat. Pokud nás přesvědčíte, že jste opravdu elektrikář a že budete pro naši firmu
užitečný, dostanete vhodné zařazení a platové ocenění.

Podobně bude postupovat i inspektor udělující oprávnění k činnosti v oblasti elektro.
Tam ale není zkušební doba, ale uznávaná praxe v oboru.

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.034 sekund, 22 dotazů.