|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #1 kdy: 25.02.2024, 10:19 » |
|
Uvedená ČSN byla zrušena v roce 2020 a edice 3 je pro jistotu pro ČR nepřeložená, takže ji nepřečtu a tudíž mě nezajímá.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #3 kdy: 26.02.2024, 05:31 » |
|
Když vidím ty střechy po rekonstrukcích ...
Abychom nebyli jenom zlí, musíme uznat, že existují antény, které nelze skrýt do stínu oddáleného jímače. Tu ovšem nemá na střeše každý.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #4 kdy: 29.02.2024, 09:43 » |
|
Vážený kolego Václave, samozřejmě existují antény, se kterými je to problém. Např. když máme v klubu OK1RDO 4-prvkovou YAGI trapovanou anténu pro KV pásma, tam by to bylo technicky a finančně dost náročně schovat ji do ochranného prostoru oddáleného jímače. Ale pod tou anténou "nikdo nebydlí" a je to volba každého jedince za jakého počasí ji použije
Já jsem myslel především něco podobného, jako na obrázku. Oddálený jímač na distančních tyčích. OK Ale dole zdaleka nevyhoví vzdálenost izolovaného stožáru od hřebenového vedení. Někde třeba to hřebenové vedení oddálí, udělají oblouk, ale stejně nevyhoví povrchová vzdálenost po taškách, kterou počítám s Km 0,5
A ve finále nastoupí anténář a zabije to úplně!
V našem kraji je takových zpackaných "parodií na hromosvod" spousta
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #5 kdy: 29.02.2024, 10:25 » |
|
Uvedená ČSN byla zrušena v roce 2020 a edice 3 je pro jistotu pro ČR nepřeložená, takže ji nepřečtu a tudíž mě nezajímá.
Obsahuje totožný požadavek, co s tím?
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #6 kdy: 01.03.2024, 05:46 » |
|
Vážený kolego Václave, samozřejmě existují antény, se kterými je to problém. Např. když máme v klubu OK1RDO 4-prvkovou YAGI trapovanou anténu pro KV pásma, tam by to bylo technicky a finančně dost náročně schovat ji do ochranného prostoru oddáleného jímače. Ale pod tou anténou "nikdo nebydlí" a je to volba každého jedince za jakého počasí ji použije
Já jsem měl např. na mysli anténu daleko běžnější, na obytných objektech se vyskytující častěji. Totiž anténu lambda 1/2 nebo 5/8 pro pásmo CB (27MHz), která je tvořena jedním vertikálním prvkem délky 5,5 nebo 6,5m (plus případné radiály, podle typu antény). Aby byla zachována její dobrá vf funkce, nemá být v jejím okruhu nic vodivého do vzdálenosti 3m. Na vaší foto je to provedené ukázkově špatně, možná je ten stožár na antény na střeše déle a původně byl s hromosvodem spojen přímo - dle starších zvyklostí. Pokud je to nová montáž, tak někdo hodně nepřemýšlel.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #9 kdy: 04.03.2024, 11:27 » |
|
Přizpůsobovací cívky CB antén pro velké výkony (dodávají - dodávaly se typy pro až 1kW výkonu) jsou provedeny z měděné trubičky průměru 5 až 8mm. Poškození takového "vinutí" už dá práci i blesku. Já jsem se setkal s takovou anténou po zásahu bleskem, cívka vydržela, došlo k poškození zářiče, který se zčásti rozlámal a zčásti byl natavený a odtavily se spojky mezi cívkou, konektorem, zářičem a uzemněným držákem, které byly z měděného vodiče o průměru zhruba 2,5mm, tedy zřejmě průřez 4mm2. Jednoznačné je, že CB anténu nelze ochránit jinak, než ji řádně spojit s hromosvodem a v případě zásahu ji potom nahradit novou. V tomto případě je důležitá ochrana objektu, na anténu se nehledí.
|
Václav 3
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #11 kdy: 04.03.2024, 14:34 » |
|
Je tam uvedeno "například" a odkaz na 62305. Čili tady je Cu 8 to samé jako AlMgSi 8.
Pro mne to znamená, že svod musí mít minimální vodivost jako Cu 8?
|
|
|
|
|
|
|
|