Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -A- Nově přidané příspěvky ke kontrole moderátory
| | |-+  Jak na plynulé rozsvěcení 2x LED 3V?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak na plynulé rozsvěcení 2x LED 3V?  (Přečteno 319 krát)
Zóna A - zde na příspěvky nelze odpovídat. Vyčkejte na přesunutí moderátory do zóny B
Tomas Ustecak
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 05.11.2023, 11:45 »

V autě bych si rád zapojil osvětlení kastlíku. Přívod napětí mám vyřešený tak, že jsem napinoval dva vodiče navíc do již stávajícího konektoru jiného kastlíku, použil jsem originální vodiče z jiného auta, tak by to mělo být v pořádku. Rád bych použil dvě bílé LED 3V 25mA 5500K v sériovém zapojení. Jelikož v autě kolísá napětí, prodavač v elektru mi pomohl sestavit jednoduchý stabilizátor na 6V - na obrázku.
A k mému problému... kontakt na kastlíku sepne obvod až když je skoro úplně otevřený, tak jsem si říkal že by bylo hezký, kdyby se to rozsvítilo plynule, rozjasnění by trvalo cca 1 až 2s,     zhasnutí může i nemusí být plynulé. Něco jsem pohledal na internetu a mám takové tušení, že budu potřebovat tzv. kondenzátor (?) Asi elektrolitický, asi zapojený těsně před LED, a asi s velkou kapacitou? Ani nevím jakou kapacitu a jestli i kondenzátory mají kromě max. Voltů i max. výkon nebo Ampéry? Někdo doporučuje zapojit ke kondenzátoru i odpor, aby se vybil, ale myslím že to by udělaly ty LEDky? Prosím o radu jestli jsou moje úvahy správné, nebo jestli je to blbost. Děkuji!
Tomáš

* IMG_20231105_114434.jpg (977.5 KB, 2453x1380 - prohlédnuto 34 krát.)
Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.021 sekund, 21 dotazů.