robert kraus
|
 |
« kdy: 25.01.2023, 11:47 » |
|
Mám spínací hodiny Elektobock 16A, jištěné 6A jističem. Spínají stykač 3f 20A, který slouží k nabíjení aku. kamen Elko 5kW. Doposud jsem jel na 2 fáze a vše bylo o.k. Teď jsem již zapojil na 3f a začal problém. Beru to tak, že hodiny spínají relé stykače o minimálním proudu. Ale již mi odešly třetí hodiny  . Mám tam ještě vřadit Hlídací proudové relé?
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 25.01.2023, 12:32 » |
|
Příšerný dotaz s minimem relevantních informací. Skoro mě napadá se zeptat, zda za sebou zavřely dveře, když odcházely.
1) Elektrobock vyrábí více typů spínacích hodin. Všechny mají příkon v řádu jednotek Wattů, takže je žádný jistič neochrání, ten jistí pouze vedení k nim a spotřebičům na ně připojeným.
2) Chtělo by to specifikovat, jak hodiny odešly - přestaly jít jako takové, nebo přestaly spínat
3) Pokud hodinami ovládáte stykač, tak je úplně jedno, jak velký spotřebič jím spínáte, to už je pouze záležitost správného typu stykače a jeho zapojení. Není tedy vůbec důležité, zda spínáte jednu, dvě nebo tři fáze a jak velký příkon spotřebič má.
Jako jednu z nejčastějších příčin poškození jednofázových spotřebičů lze uvažovat přerušení vodiče N (PEN) na přívodu, kdy podle zatížení jednotlivých fází může vzniknout na některé fázi přepětí až do 400V, které spořebič na 230V nevydrží.
Popište poruchu hodin a o jaký typ se jedná.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 26.01.2023, 04:17 » |
|
Aby bylo možno odpovědět, je třeba se přihlásit
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
František Janeček

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 26.01.2023, 12:55 » |
|
Mám spínací hodiny Elektobock 16A, jištěné 6A jističem. Spínají stykač 3f 20A, který slouží k nabíjení aku. kamen Elko 5kW. Doposud jsem jel na 2 fáze a vše bylo o.k. Teď jsem již zapojil na 3f a začal problém. Beru to tak, že hodiny spínají relé stykače o minimálním proudu. Ale již mi odešly třetí hodiny  . Mám tam ještě vřadit Hlídací proudové relé? Což takhle poslat alespoň schéma jak to máte zapojené.
|
|
|
|
Robert Kraus
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 26.01.2023, 15:32 » |
|
Jedná se o Elektrobock CS4-16 na DIN. První úplně přestal fungovat, zmizelo vše na displeji. Druhý přestal jít ovládat. Než k tomu došlo,např.se změnil čas, zmizely nastavené programy. Několikrát. Třetí začal poruchy taky tak, nyní po restartu zatím funguje. Zapojen podle uvedeného schématu. Měřil jsem napětí na napájecí fázi, 228V.
|
|
|
|
|
|
|
|
Robert Kraus
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 31.01.2023, 09:46 » |
|
Pánové, děkuji za odpovědi. Ale hodiny zatím drží. V případě poruchy budu řešit dle doporučení. Hood
|
|
|
|