S topením a chlazením souvisí zároveň například i stínění, které při správném nastavení dokáže dost ušetřit jak v létě, tak v zimě.
Světla v tom celém systému jsou spíš jako doplněk. Jejich ovládání také šetří elektrickou energii, ale nijak zásadně. Tedy jak kde. Jsou rodiny kde to dokáže ušetřit celkem dost a tam kde jsou naučeni zhasínat a běžně šetřit, tak to nemusí pocítit skoro vůbec.
Dále propojení jednotlivých technologií, třeba rekuperace a další, pak tvoří jeden celek, který se dobře ovládá i reguluje. Třeba z hlediska správného větrání, se dělá stále mnoho chyb, které dokáže automatizace eliminovat na minimum.
Mnohokrát už bylo řečeno i zde v diskusích, že od té doby co jsou domy stavěny s ohledem na nízké teplotní ztráty, není úspora za topení tou hlavní motivací. Tou je komfort, i když se dnes vzhledem k drahým energiím dopředu zase probíjí ty úspory. Ale je to objekt od objektu a řešení od řešení. Není prostě univerzální nástroj a univerzální řešení.
Asi je potřeba si uvědomit ještě jednu věc. To, že se nějaká automatizace nehodí mě, neznamená že to nedává smysl u někoho jiného. TO co jeden považuje za nesmyslnou investici, druhý rád zaplatí i s něčím navíc. Je to prostě otázka různých priorit.
Například kolik bych ušetřil peněz, kdybych si nedělal posuvná vjezdová vrata. Investice do nich se mi nikdy nemůže vrátit v penězích. Přesto mi ten komfort za tu investici prostě stojí. Zrovna tak bych ušetřil, kdybych stále topil uhlím a dřevem. Přesto si raději zaplatím za komfort se svým tepelným čerpadlem a elektrokotlem. Taky to byla větší investice, které ale vůbec nelituji, protože nemusím pořád přikládat a řešit popel.
PS: xcomfort není jen o baterkách
má mnoho prvků které jsou napájené síťovým napětím a podobně. Je to jedno z plnohodnotných řešení.