|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #3 kdy: 12.05.2021, 14:18 » |
|
Proč nemohu mít před elektroměrem výkonový jistič místo běžného modulárního? Tedy samozřejmě pokud pominu jeho velikost. Pokud bych mu nastavil jiné parametry vypínání, zamezil bych vybavování jističe při každém i bezvýznamném zkratu. Lze taková možnost výměny typu omezujícího jističe u energetiky sjednat?
Moc vám nerozumím. Deony se používaly léta páně... Tak co by to nešlo dnes? U velkoodběratel e nic jiného nenajdete. Problém bude v tomto požadavku: Pokud bych mu nastavil jiné parametry vypínání, zamezil bych vybavování jističe při každém i bezvýznamném zkratu.
Obecně vzato, jistič má být nastaven od výrobce a zajištěn jeho plombou. Tak to chce alespoň PREdi.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #8 kdy: 12.05.2021, 19:04 » |
|
Už jsem několikrát předělávat jistič J2RU 50B 40A na jištění 20A pro řadu garáží (10)... Majitelům se zdálo že hodně platí? Běžně byl v elektroměráku tento jistič , zaplombován s připojovacími podmínkami. Já jsem tam dával modulární! Dnes chtějí modulár, dříve jistič J2RU běžný.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #9 kdy: 12.05.2021, 19:34 » |
|
Myslel jsem to pro maloodběr, tedy pokud by to šlo. Máme tři byty na jedno odběrné místo a to je peklo. Každý zkrateček v síti a máme tmu! Tak jediná možnost je prý vyměnit hlavní jistič za jiný než běžný modulární.
Tak zkrateček se normální instalaci moc nevyskytuje, když pominu prasklou žárovečku. Bohužel jste neuvedl víc detailů pro nějakou fundovanější odpověď. Zamyslel bych se nad selektivitou , hodnotou hlavního jističe , instalovaným příkonem a vedením.
|
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #11 kdy: 12.05.2021, 20:15 » |
|
Jde o tuctovou instalaci už TN-C-S v objektu v kterém máme podíl 1/3. Asi bych nic neřešil, pokud bych nemusel trávit tolik pracovní doby doma. O selektivitu jsem se pokoušel už víckrát. Podrobnosti veřejně opravdu ne. A výsledkem v jedenáct večer žárovička v mikrovlnce zkrateček. Bohužel takových jevů je nějak moc. 1,8x měsíčně za půl roku. UPS mne zajišťuje ale přece mi to nedá abych to nevypustil sem. Jestli pak není řešením benzínová Honda ... ale to je také opruz. Bohužel přístup do ostatních bytů mohu mít ale jednoduché to fakt není. Tchýně. Pokud nejste 100% vlastník, nejlepší máte sólo měření a vlastní hlavní jistič. Jako bonus se nemusíte hádat při rozpočítávání.
|
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #13 kdy: 12.05.2021, 20:31 » |
|
Sólo měření není kde. Tedy bez stavebních úprav. Rozpočítávání s podružáky nebyl nikdy problém. Jen stále vyhazují hlavní jistič. Takže asi honda ...
Tak bez stavebních úprav by se neobešla ani původní idea. Zamyslete se nad hodnotou hlavního jističe vzhledem k instalovanému příkonu. Nejspíš to bude chtít posílit.
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #15 kdy: 12.05.2021, 21:00 » |
|
...Bohužel takových jevů je nějak moc. 1,8x měsíčně za půl roku. ...
Taková četnost poruch v instalaci, které způsobí vybavení hlavního jističe není určitě běžná. Dokud byly doma běžné žárovky, občas (4x za rok?) hlavní jistič vybavil. Po instalaci LED žárovek jsem žádné vybavení hlavního jističe nezaznamenal (cca 3 roky).
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #16 kdy: 12.05.2021, 21:19 » |
|
Po instalaci LED žárovek jsem žádné vybavení hlavního jističe nezaznamenal (cca 3 roky).
Mám obdobnou zkušenost.
|
|
|
|
|