|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #19 kdy: 04.02.2020, 22:39 » |
|
Poprosil jsem kamaráda aby se zeptal elektrikáře u nich na firmě a donesl mi nakresleno to jak sem zamýšlel i já, ale stále tam nevidím ochranu proti fázovému zkratu, kbyby zůstal při sepnutí K přilepený vypínací kontakt v K1 nebo při vypnutí zapínací kontakt v K2
Navíc nejsou jištěny cívky všech stykačů v přiloženém schématu. Trochu je to takové ..... nedodělané. Oba bojlery mají jedno těleso. Čekám, jestli mi elektrikář od kamaráda nakreslí schéma se stykačema. Stačí mi to na kus papíru a ne jako minule obrázek z ProfiCADu
Na kus papíru? ASi to bude mít podobnou váhu jako předchozí malůvka. Tak to dopadá když je pro někoho projekt sprostým slovem. Ano, stojí to peníze, ale taky to pak má nějakou váhu a nechá se to i reklamovat v případě problémů. Evidentně opkujete stále stejné chyby dokola Budoucí servis, opravy, úpravy. To vše bude bez kvalitní dokumentace velmi ztížené a tedy i dražší. Jen upozorním že jste navíc povinen mít dokumentaci skutečného provedení po celou dobu životnosti el. zařízení. Možná dodám že za drobnou odměnu jste to už měl dávno zakreslené a tím vyřešené některým z místních odborníků, případně i kolegů z vašeho okolí. Kamarád kamaráda (přesněji elektrikář kamaráda) mi to zdarma nakreslí na kus papíru, mě zní docela divně. ASi bych to vyřešil automatickým přepínačem sítí. Tím bych vyřešil všechny možné problémy. V případě stykačové kombinace zde už bylo naznačeno kterým směrem postupovat. NEní to neřešitelné a vzájemná mechanická blokace, je jistě rozumnou volbou a nápovědou tazateli.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #24 kdy: 05.02.2020, 20:10 » |
|
elektrikář řekl že je to bordel
No, tak jistě chápete, že se nikdo nehrne do nějakého návrhu finálního řešení. Jak už jsem psal dřív, narychlo ledabyle spíchnutý bastl bude něco stát, aby se z něho stala využitelná instalace. Už teď to vypadá, že se nevyhnete výměně rozvaděče a jak to tak bývá u starý chalupy, jakmile se do toho píchne, musí se to udělat celý, protože se to začne sypat. Osobně bych doporučil návštěvu projektanta a probrat s ním všechny možnosti a vytvořit komplexní řešení, ne jen vymlátit klín klínem. Je zde spousta odborníků přes systémovky a zrovna tohle je ideální případ pro jednoduchou systémovku.
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #26 kdy: 05.02.2020, 20:56 » |
|
Chaloupka je z let 1980 naštěstí hliník jen na přívodu jinak všude měď od průřezu 1,5mm po 4mm. Bordel myslel jen že nejsou vedle sebe jističe stejné hodnoty. Ale o tom to přeci není.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Marek Barta
Neverifikovaný uživatel @4
|
|
« Odpověď #27 kdy: 05.02.2020, 21:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
Jan Bocek
|
|
« Odpověď #30 kdy: 06.02.2020, 06:33 » |
|
Jak už jsem psal dřív, narychlo ledabyle spíchnutý bastl
Už teď to vypadá, že se nevyhnete výměně rozvaděče a jak to tak bývá u starý chalupy, jakmile se do toho píchne, musí se to udělat celý, protože se to začne sypat. Osobně bych doporučil návštěvu projektanta a probrat s ním všechny možnosti a vytvořit komplexní řešení, ne jen vymlátit klín klínem. Je zde spousta odborníků přes systémovky a zrovna tohle je ideální případ pro jednoduchou systémovku.
FVE je na každém kroku a tak jsou tato řešení již standardizovan á. Není třeba vymýšlet dávno vymyšlené. LC1D128P7 je dobrá volba. Používá se často i v průmyslu, včetně mechanického blokování jak při reverzu, tak při Y/D. Mají slušný I RMS a další parametry. Je to práce opravdu pro projektanta a konstruktéra, to není pro obyčejné elektrikáře a diskuse u piva. Až se obě sítě setkají a pořádně to bouchne, pak se obvykle rychle hledá řešení. Na tohle téma najdete i několik diplomových prací....
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|
|
|
|
|
|