Jan Alin
|
|
« Odpověď #18 kdy: 22.01.2007, 21:56 » |
|
S čím v této diskuzi nesouhlasím je naznačování, že aktivní hromosvod je dražší, než klasický. Je to právě naopak, a to právě investory neodolatelně přitahuje. Vysvětlení je prosté. Jestliže na objektu podle staré normy musí být např. 10 svodů (podle nové ještě víc), hřebenová nebo mřížová jímací soustava s množstvím pomocných jímačů atd., pro aktivní vám stačí podle dodavatele 1 hlavní jímač (aktivní) a 1!!! svod.
No pořizovací cena aktivního hromosvodu je v určitých případech možná menší ale náklady na provozování a ceny revizí včetně jejich termínů ho zase celkově v dlouhodobém provozu prodražují. Co jsem se dostal k dokumentacím tak revize speciálním přístrojem a jednou ročně (samozřejmě že výrazně dražší než u klasického provedení). No a co já jsem viděl tak svody minimálně dva na protilehlých stranách a kovové vyčnívající předměty se stejně spojují s vedením. Je fakt že jsem zkoumal dokumentaci podrobněji jen u dvou typů a prohlásil jsem že nejsem zaříkávač blesků a nechci s tím mít nic společného :-). On ovšem nikdo investorovi o podmínkách provozování asi neřekl a určitě mu nikdo neprozradil ani to že nemá být ten svod veden na stěně za kterou má umístěné servery pro celý objekt. Ano jsem zaujatý ale přístupný argumentům, bohužel argumenty nikdo nikdy nedodal.
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #21 kdy: 01.05.2007, 08:46 » |
|
Také jsem se zabýval otázkou funkčnosti "aktivního hromosvodu" prošel několika školeními na toto téma a zdá se mě že ti co ho prodávají tak ho chválí a ti druzí co prodávají klasický hromosvodový materiál tak ho haní!!!../je to alespoň moje doměnka/....je pravda že není ukotven ani v nové normě na hromosvody tak ho RT zkouší jako normální a to uzemění a uložení svodu.....je fakt že ho máme v podniku asi už 6 let a zatím nebyl problém....jeh o cena tehdy byla si třetinová vůči klasice!!.....je také pravda že žádný neviděl úder do tohoto hromosvodu.... chtěl jsem na něj namontovat počítadlo /"blesků"/ ale neprošela cena !..možná by se tak dala zjistit jeho účinnost....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
Rudolf Parisch
Elektromontáže, revize
|
|
« Odpověď #25 kdy: 02.05.2007, 17:50 » |
|
Tomáši, také jsem se zabýval aktivním jímačem a dozvěděl jsem se,že prý obsahuje vlastní zdroj napájení (baterii - kterou nemusíš měnit ) ...a princip ? ... jímač zionizuje vzduch ve svém okolí (je to válec o průměru 60 m a výšky zhruba 60 m ) na kladný potenciál a ten blesk odpudí ... když jsem onoho výrobce (který mi toto se všemi slovními kudrdlinkami) vyprávěl asi hodinu,zeptal na atest jakékoliv zkušebny ,začal se taktéž obratně vykrucovat ...takže souhlasím s kolegy ...asi jde jen o dobře vymyšlený byznys ....ale budu rád když mě někdo přesvědčí o opaku ... ...jinak ...už jsi absolvoval zkoušky na RT?
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Mužík_
OSVČ - technický poradce, soudní znalec
Normy ano, ale bez kvalifikace a přemýšlení ??
|
|
« Odpověď #29 kdy: 24.07.2007, 00:37 » |
|
Pánové, a co kdybyste trochu oživili své znalosti základních principů fyziky, speciálně elektrotechnik y, a zkusili na to jít s pomocí teorie elektrického pole? Než shánět co kdo povídal a kde co bylo napsáno.
Aktivních jímačů je mnoho typů. Pokud ale mluvíme o aktivním jímači s radioaktivním zářičem, tak je jasné, že to významně zhoršuje funkci hromosvodu jako takového. Představte si pole při bouřce jako nekonečný rovinný kondenzátor. A z jedné elektrody vykukuje sice relativně nevelký, ale přeci jen hrot (jímač hromosvodu). Jak se rozloží pole? A teď situaci trochu pozměníme, a místo hrotu tam vykukuje kulička (jinak ve stejné výšce jako předtím hrot). Jak bude pole vypadat nyní?
A víc neřeknu, buď si osvěžte své vědomosti, nebo si to nalistujte, nebo vypočtěte, nebo si taky můžete udělat model a na něm si to změřit.
Zdraví
Pavel
|
|
|
|
|
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #31 kdy: 04.10.2007, 00:34 » |
|
jednoduchá odpověď - nefunguje.
|
|
|
|
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #32 kdy: 04.10.2007, 00:42 » |
|
Certifikát je výborný, jenže uvedená norma řeší místa připojení ochranného vodiče na elektrických předmětech. Domnívám se, že jde tedy buďto o povrh nebo si firma nechala certifikovat jenom připojovací svorku a vydává to za certifikát na aktivní hromosvod nebo v ESČ něco slavili a nevěděli co vystavují.
|
|
|
|
|