Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #72 kdy: 23.01.2019, 14:46 » |
|
Při pročítání diskuse jsem se tedy už ztratil a z malého rendlíku guláše se tu uvařila polní kuchyň. Může tedy někdo jednoduše a jasně shrnout požadavky instalace proudových chráničů v bytových prostorech? Máme tu několik způsobů, se kterými se setkáváme v mnoha instalacích a v mnoha projektech. 1./ Centrální proudový chránič ANO/NE 2./ Tři jednofázové chrániče ANO/NE 3./ Samostatné proudová chrániče na světelné okruhy ANO/NE 4./ Proudové chrániče na zásuvky pro vestavné spotřebiče v kuchyňské lince ANO/NE Jde mi vyloženě o to, jak máme výše uvedené body hodnotit při výchozích revizích. Neustále se setkávám s rozdílnými názory a to i u inspektorů TIČR. Nemůžeme přece řešit instalace dle našeho názoru a vnitřního cítění. Nevím jak vy, ale já jsem z toho už nějaké zmetěný
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Jan Palička
|
|
« Odpověď #74 kdy: 23.01.2019, 18:42 » |
|
Take vysvetleni ale musi byt podrobnejsi, aby nedoslo k omylu, ze se jedna o schvaleni prace laiku na EZ.
3./ Samostatné proudová chrániče na světelné okruhy ANO/NE Jde mi vyloženě o to, jak máme výše uvedené body hodnotit při výchozích revizích. Neustále se setkávám s rozdílnými názory a to i u inspektorů TIČR.
To, co jsem uvedl, byly zkrácené odpovědi na dotazy z webu iisel zpracované ing. Křížem po konzultaci s ing. Dvořáčkem jako autorem normy. Kdo chce ať si vyhledá odpovědi celé. 3. NE Jelikoz jste neuved podrobnejsi popis sve predstavy instalace bytu, tak jsem pro odpovedi pouzil svou vlastni predstavu :-)))
Obávám se, že inspektoří TIČRu se budou spíše řídit názorem ing. Dvořáčka než Vaší představou
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #77 kdy: 24.01.2019, 06:51 » |
|
... Dale si predstavme, ze izolacni stav vsech peti obvodu bude teoreticky klesat nadale rovnomerne treba kvuli predradnikum. ... bude pro domacnost bez revizi pri vybaveni vyhodnejsi.
Otázkou je, jestli tohle je typická domácnost. Tam bych spíše čekal že více bude zdrojů světla, která se "šroubují do objímek", a tam i když bude svítidlo ve třídě I, zhoršení vlastností elektronické části toho moc zhoršit nemůže
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #79 kdy: 24.01.2019, 07:43 » |
|
4/ Pokud chci snížit počet chráničů, lze připojit světla na okruh zásuvkový dle 5.3.1 (AE-578)
Dle 5.3.1? Ten článek není o možnosti připojení okruhu osvětlení na zásuvkový okruh.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jan Palička
|
|
« Odpověď #80 kdy: 24.01.2019, 16:50 » |
|
Vysvetlete to pane Schwartz panu Palickovi :-),
Pánové nebijte mně.....já jsem nepsal svůj názor ale uvedl jako další pohled vyjádření pánů Kříže a Dvořáčka na dotazy týkající se proudových chráničů na světelných obvodech. Nic víc. Včetně jejich čísel pro ty, kdo by si chtěli najít plné znění Dle 5.3.1? Ten článek není o možnosti připojení okruhu osvětlení na zásuvkový okruh.
Taky jsem si myslel, ale: "Souhlasíme s tím, že váš námět na úsporu chráničů lze uskutečnit ve světelných obvodech, do kterých jsou zapojeny zásuvky, jak to umožňuje čl. 5.2.2 a 7.9.2 ČSN 33 2130 ed. 3. Ve smyslu čl. 5.3.1 této normy není ani vyloučeno připojit světelné zdroje na zásuvkový obvod. V takových případech považujeme za možné tyto obvody, ve kterých jsou jak svítidla, tak zásuvky, chránit jedním vhodným chráničem." Odpověď zpracoval: Ing. Michal Kříž Vytvořeno: 21. 2. 2018
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #81 kdy: 24.01.2019, 18:27 » |
|
V takových případech považujeme za možné tyto obvody, ve kterých jsou jak svítidla, tak zásuvky, chránit jedním vhodným chráničem." Jestli nemysleli naši normovůrci že dáme dva okruhy dohromady S+Z a odjistíme (třeba) Sv.10 a zás.16A a před ně namontujeme samostatný 1 fáz chránič, třeba s kontakty 25A a 30mA....který bude chránit oba dva okruhy?
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
Javorsky
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #86 kdy: 25.01.2019, 08:19 » |
|
Ja to vnimam pane Belan tak, ze primarne nejde o to jestli jeden, neboli vice obvodu za jeden chranic. Primarne dle meho jde o to, ze chranic i kdyz je konstrukcne zhodny pro pouziti v provozu a v domacnostech, ma ruzne duvody sveho povinneho zarazeni v techto dvou oblastech. Ten rozdil v duvodech je hezky videt na zasuvkovych obvodech s povinnosti pouziti chranice v domacnostech, a bez povinnosti pro provozy v zakladnim prostredi. Zatim mi pojmenovani tohpoto rozdilneho ucelu zde v diskusich chybi.
Clanky jenz jste jmenoval jsou bez debat dulezite, a zcela jiste patri do kazdeho procesu vyhodnoceni rizik. Procesu, ktery vzdy musi predchazet samotnemu navrhu instalace. Vysledkem pak klidne muze byt v projektu chranic na jeden nebo i vice vyvodu dle jiz zminenych oblasti. A je jiz v plne kompetenci a odpovednosti projektanta jak se postavi k navrhu, ve kterem zkoordinuje a usporada obvody tak, aby byly v souladu s minimalnimi bezpecnostnimi i provoznimi pozadavky, a zaroven i s prihlednutim na ekonomicke hledisko.
P.S. Mam zato, ze do vyvodu pro motor bez ohledu na doplnkovou ochranu patri motorova ochrana :-) A mozna by stalo za namahu vyjmenovat zde spotrebice, jenz jsou v provedeni s 3f motorem vyrobcem urcene pro pouziti v domacnostech.
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #87 kdy: 25.01.2019, 10:23 » |
|
Ten rozdil v duvodech je hezky videt na zasuvkovych obvodech s povinnosti pouziti chranice v domacnostech, a bez povinnosti pro provozy v zakladnim prostredi. Zatim mi pojmenovani tohpoto rozdilneho ucelu zde v diskusich chybi. Tak si proštuduj normu ČSN 33 2000-4-41, ed.3, 1/2018.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #88 kdy: 25.01.2019, 11:20 » |
|
... Ten rozdil v duvodech je hezky videt na zasuvkovych obvodech s povinnosti pouziti chranice v domacnostech, a bez povinnosti pro provozy v zakladnim prostredi. Zatim mi pojmenovani tohoto rozdilneho ucelu zde v diskusich chybi. ...
Možná by se na to dalo aplikovat i to, že v nějakém provozu bychom měli mít podle ČSN 33 2000-5-51, ed.3 BA4 nebo BA5, zatímco v domácnostech, ale i školách a mnoha dalších prostorech musíme počítat s vlivy BA1, BA2 a někde i s BA3 A dalo by se na ten rozdílný přístup aplikovat i něco z přílohy 2 vyhlášky 73/2010Sb. --- Jsou provozy, kde se chrániče používají pro zvýšení bezpečnosti. Jsou ale místa, kde preferujeme bezvýpadkový provoz, a tam zvyšujeme bezpečnost pospojováním, nebo ještě o level výše IT sítí
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|