Padlo tady něco o tom, že pro počítač proudový chránič nepoužívat.
Právě naopak, počítač je jedno ze zařízení, kde bych jej doporučoval!
Spínaný zdroj PC a spínaný zdroj monitoru mají filtry, které by na neživé kovové části přivedly jisté napětí. To je sice "odvedeno" PE vodičem, ale to je právě ten problém, že nikdy nevíte, kdy se cokoliv poškodí, přeruší,... a přerušení vodiče PE nijak nepoznáte, protože jím neteče pracovní proud.
Přerušení PE vodiče můžete poznat až když si budete chtít spojit výstup grafické karty PC do AV vstupu TV, která bude "uzemněna" přes STA, poznat přerušení PE vodiče můžete poznat až si sahnete na USB kabel při připojování kamery, fotoaparátu a budete náhodou opřeni o radiátor topení,...
A pro kotel, sporák,... - výkon v tomto případě nehraje roli, tepelné spotřebiče nemají zpravidla problémy s unikajícími proudy a pokud je začnou mít, může to být známka toho, že něco začíná mít svod na kostru, že se něco začíná prorážet a o tom je dobré vědět včas, "dříve", než se to natvrdo prorazí a začne vyhazovat jistič!
K tomu počítačí:prohlédl jsem si PCI a AGP karty,všiml jsem si,že právě na nich je propojeno mínus od napajení s krytem počítače.Netvr
dím,že je to tak u všech,ale nějaká porucha na kostru počítače by znamenala změnu napětí na mínusu a na to by určité součástky asi reagovaly
.Připojená zařízení by to taky zaregistrovala
.
A u několika rozebraných zdrojů jsem nikdy nezaregistrova
l filtry nebo propojení PE a N.