David Hruda
|
|
« Odpověď #18 kdy: 15.03.2015, 09:59 » |
|
2,5 mm2
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #20 kdy: 15.03.2015, 14:25 » |
|
Fuj tajbl.Dovolte abych si odplivl.To není nic moc na chlubení.
Co se vam nelibi? Dyt je to ABB Tango, nebo mate spise na mysli provedeni? To jiste mouchy, ale na odplivnuti to neni. Jsou daleko horsi veci.
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
|
Juraj Rojko
|
|
« Odpověď #21 kdy: 15.03.2015, 15:32 » |
|
Co se vam nelibi? Dyt je to ABB Tango, nebo mate spise na mysli provedeni? To jiste mouchy, ale na odplivnuti to neni. Jsou daleko horsi veci.
Ten plivanec asi nepatřil vypínači samotnému, ale jeho umístění a celkovému provedení...
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #23 kdy: 15.03.2015, 16:59 » |
|
Provedení na fotografii je opravdu hnusné. Ono totiž nestačí jen vědět jaký typ materiálu použít, ale také jak ho použít a mít v sobě nějaké to estetické cítění. V době montážní činnosti jsem pracoval s kolegou, kterého jsem nesměl pouštět k žádné finální práci. To co dovedl udělat bylo vždy hrozné, ale on o tom nevěděl. Jemu se to vždy strašně líbilo a divil se, když jsem nadával.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #25 kdy: 15.03.2015, 18:02 » |
|
... Dnes je to dobrovolné, anebo to nařizuje nějaká norma?
Ono se to najde v návodech některých výrobců. Ale když je tam napsáno, že přívod pro spotřebič musí být možné vypnout, tak už to je na velkou diskusi jestli stačí jistič, když je to samostatný okruh, nenašel jsem ani nějaké omezení vzdálenosti mezi spotřebičem a "vypínačem" (jističem)
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #26 kdy: 15.03.2015, 18:08 » |
|
Radime, to je otázka pohledu každého z nás. Když už dám jako vývod ze sporákovky husí krk, pak to udělám tak, aby byl skrytý ve zdi a jeho vyústění bylo mezi trubkami od bojleru. Takto to vypadá, jako by na instalačku nebyl čas, jen rychle sklidit peníze a táhnout o dům dál. To už je taková česká nátura. Pěkné se nechválí, ošklivé se haní horem dolem.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Juraj Rojko
|
|
« Odpověď #27 kdy: 15.03.2015, 20:57 » |
|
Ono se to najde v návodech některých výrobců. Ale když je tam napsáno, že přívod pro spotřebič musí být možné vypnout, tak už to je na velkou diskusi jestli stačí jistič, když je to samostatný okruh, nenašel jsem ani nějaké omezení vzdálenosti mezi spotřebičem a "vypínačem" (jističem)
Např. Miele ve svých návodech uvádí: Není-li zásuvka přístupná nebo je-li plánováno pevné připojení, musí být na straně instalace pro každý vodič k dispozici rozpojovací zařízení. Jako rozpojovací zařízení lze použít spínače se vzdáleností mezi kontakty min. 3 mm. Patří sem jističe, pojistky a ochrany.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #28 kdy: 15.03.2015, 22:57 » |
|
Já jsem si tak nějak zvykl připojovat boilery přes zásuvku 230V. Některé typy boilerů jsou dokonce i přímo od výrobce vybaveny vidlicí 230V.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #29 kdy: 16.03.2015, 07:23 » |
|
Tak bojler vybavený vidlicí jsem ještě opravdu neviděl. Vždy vidím jen volný vývod s rozholeným kabelem, žílami opatřenými dutinkami. Pak vídám to, že si tento vývod někdo sám opatří vidlicí.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #31 kdy: 16.03.2015, 08:25 » |
|
Tři stránky k dotazu, včetně odbočení o bojlerech, kde v odpovědi stačí říct, že není předepsán, ale je rozumné ho použít. Důvodem je zvýšená bezpečnost a díky více chráničům i celková spolehlivost řešení. Není to nic složitého a nepochopitelné ho.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Petr M
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #32 kdy: 16.03.2015, 14:34 » |
|
No, shrnul bych to za sebe takhle: Riziko v kuchyni je extrémní, od suché hadry na sporáku přes mokrou hadru v ruce, pokračujíce vylitou horkou polívkou a končíce tyčovým mixérem ve dřezu plným vody, kdy hospodyňka potřebuje míchat a současně chladit nějaký krém.Takže cokoliv může za rozumnou cenu pomoct, je vítáno. 1. Kuchyň na chránič(e) vždycky, otázka je jestli na jeden, nebo to rozsekat na několik. 2. Sporák na vypínač vždycky. A naučit se ho při odchodu vypínat (zvlášť pokud jsou v bytě nějací mazlíci, viděl jsem kočku, jak dokázala během přeběhu po lince zapnout dvě plotýnky sklokeramiky). 3. Detektor kouře dokáže upozornit i na připálený brambory, tak proč se za pár stovek neposychrovat A ideálně propojitelný s vyrážecíma cívkama u jističů sporáku a trouby
|
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #35 kdy: 16.03.2015, 16:54 » |
|
Riziko v kuchyni je extrémní... Řekl bych, že statistiky tento závěr nepotvrzují. 2. Sporák na vypínač vždycky. A naučit se ho při odchodu vypínat (zvlášť pokud jsou v bytě nějací mazlíci, viděl jsem kočku, jak dokázala během přeběhu po lince zapnout dvě plotýnky sklokeramiky)... Až si koupíte sporák, který po výpadku napájení nespolupracuje, dokud mu nenastavíte hodiny, možná změníte názor. Ostatně na spotřebič, jehož samovolné spuštění může způsobit problém, prostě dotykové ovládání nepatří. 3. Detektor kouře dokáže upozornit i na připálený brambory... Když vám začne řvát alarm a vylítnou pojistky zrovna v okamžiku, kdy držíte zvednutou rozpálenou pánev s přehřátým olejem, nadáváte si do blbců a přemýšlíte, jak to rychle zchladit, tak to je ten pravý adrenalin.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|